Kolinda Grabar-Kitarović raspisala izbore za 8. studenog – Jabuka.tv

Kolinda Grabar-Kitarović raspisala izbore za 8. studenog

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je parlamentarne izbore za 8. studenog 2015. Nakon objave datuma teče zakonski rok od dva tjedna za predaju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu, javlja HRT.hr.

Nakon toga 48 sati predviđeno je za moguće žalbe, a onda počinje službena kampanja. Poslanicu predsjednice Republike Hrvatske povodom Odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora 2015. donosimo u cijelosti.
”Hrvatice i Hrvati, Hrvatske državljanke i državljani u domovini i svijetu, danas sam, sukladno svojim ustavnim ovlastima donijela Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora. Odlučila sam da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenoga ove godine. Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama.

To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracija dobija puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.

Osobito želim pozvati najmlađe birače i one koji po prvi puta biraju. Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas. Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije. U središtu izbora upravo ste vi – birači, jer izbornim činom najizravnije sudjelujete u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti. Stoga, izađite na izbore, iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost.

No, pored vas koji imate pravo glasa, ništa manja odgovornost ne leži na sudionicima izbornog procesa: svim kandidatima koji žele biti zastupnici u 8. sazivu Hrvatskoga sabora.

Pozivam sve koji će se natjecati za glasove birača da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije.

Hrvatska je umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava. Političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate, stoga pozivam na politički korektna sučeljavanja argumentima o tome kako ćemo zajedničkim naporima, uključivom politikom graditi bolje sutra za sve naše građane.

Pritom posebice naglašavam njegovanje kulture dijaloga i duha zajedništva. Došlo je vrijeme napokon ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja bolje budućnosti.

A budućnost je prepuna izazova koji traže usklađeno djelovanje svih društvenih dionika pa i uprezanje svih njihovih različitosti za dobrobit države, jer nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih i strateških pitanja. Natječući se za povjerenje birača ne žrtvujte prostor za prijeko potreban dijalog.

Jer samo ozbiljan i odgovoran dijalog može nam omogućiti potrebno zajedništvo u nošenju s izazovima te izgradnji moderne hrvatske države. Naravno, demokracija živi na zdravoj i kompetitivnoj raspravi u kojoj se poštuju mišljenja drugih.

I u ovoj izbornoj utrci od velike će važnosti biti i uloga medija, čija je zadaća biračima pružiti jasne informacije u cilju olakšanja donošenja njihove izborne odluke. Poštovani predstavnici sedme sile, pero je moćno oruđe, molim vas, odgovorno koristite svoj utjecaj na javnost profesionalno odrađujući svoju ulogu ‘porote nacije’ u ovoj izbornoj utrci.

Vaša uloga u društvu od neprocjenjivog je značaja. Vi oblikujete javno mišljenje i stvarate kritičku, ali afirmativnu građansku svijest. Iskoristite stoga ovu prigodu za svoj prinos jačanju društvene odgovornosti. Medijska sloboda podrazumijeva etičnost i odgovornost.

Drage sugrađanke i dragi sugrađani, Izađimo na izbore 8. studenoga i oblikujmo budućnost naše domovine”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.