Kolinda Grabar-Kitarović predstavila program – Hrvatska zna

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je program od sedam točaka kojim će na predsjedničkim izborima tražiti povjerenje za drugi mandat na Pantovčaku.

U utrku za drugi petogodišnji mandat Grabar-Kitarović kreće uz slogane “Predsjednica, jer Hrvatska zna” i  “Optimizam za Hrvatsku”.

Svoje obraćanje počela je riječima “Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta”. Pozdravila je sve okupljene, pa i svoju obitelj. Zahvalila je HDZ-u na kandidaturi te objasnila zbog čega joj je danas važan dan. Prisjetila se što je obećavala prije pet godina te kazala kako vjeruje da je to i ostvarila. Istaknula je da vjeruje u Hrvatsku i da se zato i kandidirala.

Znala sam da put predsjednice države neće biti lak. Samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas. Proputovala sam cijelu Hrvatsku. Bila sam u svim krajevima naše domovine. Željela sam biti vaša predsjednica, jedna od vas. Vjerujem da i vi prepoznajete da jesam jedna od vas. Koja radi za vas i bori se za vas, istaknula je i zahvalila mnogima.

Govoreći o nekim segmentima svoga dosadašnjeg mandata spomenula je Inicijativu triju mora. Dodala je da je “Hrvatsku pozicionirala u srednju Europu i na Mediteran kamo ona oduvijek i pripada”.

Istaknula je i da želi biti čimbenik okupljanja i spajanja, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva.

“Hrvatska zna i mora bolje” – program od sedam točaka

Program “Hrvatska zna i mora bolje” sastoji se od sedam točaka: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Izjavila je i da je Hrvatska prije pet godina bila u gospodarskoj i moralnoj krizi.

Vladao je pesimizam, bilo je to stanje apatije. Je li to ono što je normalno. Možda, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država, rekla je nakon što je iznijela s čim se sve sučavala kada je preuzela predsjednički mandat.

Unatoč tim teškim okolnostima čvrsto sam vjerovala kako znamo i moramo bolje, to sam iznova ponavljala šireći optimizam. U Hrvatsku se ne vjeruje po potrebi kao neki. Hrvatsku se živi uvijek i svakim danom, rekla je i istaknula da je izvukla Hrvatsku iz regiona. Nastavila je govoriti o dosadašnjih pet godina predsjedničke funkcije.

Nemamo vremena za eksperimente, za površni populizam. Moj izborni program pruža rješenja i aktivnosti uz aktualne ovlasti. Te ovlasti su dovoljne ako ih maksimalno iskoristimo, dodaje.

Objašnjavajući dijelove svoga programa kazala je da prvo želi razgovarati o razvoju – “razvoju društva i svih dijelova društva, uključujući gospodarstvo. Moramo odgovoriti na pitanje kamo idemo. Obitelj mora biti u središtu svih aktivnosti”, rekla je i istaknula da će predložiti raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, da će povezivati iseljenu i domovinsku Hrvatsku.

Kazala je i da se drugi stup programa odnosi na identitet. “Naše škole, fakulteti i učilišta moraju biti izvorišta očuvanja jezika koje se prenosi na buduće generacije, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da će ustrajati na provedbi mjera brendiranja Hrvatske.

U trećem dijelu koji se odnosi na hrvatsku odlučnost riječ je o hrvatskom stavu i načinu kako se RH predstavlja, bez ikakvog kompleksa male države.

U razdoblju pred nama moramo potpuno ostvariti prava Hrvata iz BiH kao njezina konstitutivnog naroda, kazala je. Dodaje da će nastaviti aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata te da će nastojati da to pitanje bude glavno za napredak pregovora u članstvu Srbije u Europskoj uniji.

Četvrti stup programa je hrvatska pravednost. Naglašava da je ljudsko dostojanstvo temeljni kriterij pravednosti.

Hrvatska za koju se borim je Hrvatska u kojoj svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo, rekla je i poručila da će nastaviti s rješavanjem problema blokiranih građana. Kazala je i da će se zauzimati za pojačanu edukaciju mladih, za društvenu skrb o trudnicama zbog jačanja svijesti o vrijednosti svakog ljudskog života.

Svaki ljudski život dragocjen je, a one koje ga donose na svijet, trudnice, jedna su od najosjetljivijih društvenih skupina. Društvena klima, naša pažnja i razumijevanje i poštovanje prema njima jednako su važne za odluku o majčinstvu, kao i socioekonomski uvjeti u društvu, rekla je Grabar-Kitarović.

Izjavila je i da će inzistirati na odgoju i obrazovanju djece protiv predrasuda i drugih uzroka nerazumijevanja i sukobima među ljudima i narodima. Nastavila je i da se čvrsto zauzima za ravnopravnost žena. Predložit će i uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe.

Peti dio odnosi se na demokraciju i načine kako učvrstiti temeljne demokratske norme. To je jedini način kako da se suprotstavimo poplavi pojedinaca koji daju nerealna obećanja, rekla je. Objavom trenutačnog popisa birača umanjit će se sumnje u popis birača te barem dijelom vratiti povjerenje birača.

Predložit ću da se poveća broj preferencijskih glasova. Podržavam načelo da se građani o važnim pitanjima mogu izjasniti i referendumom. Pojačan zahtjev građana za referendumom jasno pokazuuje da postoje prijepori koje postojeći sustav nije uspio riješiti, dodaje Grabar-Kitarović.

Šesti dio programa zove se hrvatska sigurnost. Grabar-Kitarović je izjavila da će ustrajati na osnaživanju Hrvatske vojske i hrvatske policije te da će uvijek braniti njihovu čast.

Samo visok sustav domovinske sigurnosti može otkriti djela usmjerena protiv Republike Hrvatske i svih nas, rekla je. Dodala je i da će nastojati raditi na energetskoj nevisnosti Hrvatske.

Hrvatski optimizam – vjera u sebe da imamo snage i znanja kako bi svoje mogućnosti pretvorili u stvarnost. U Hrvatskoj još nedostaje čvršćeg i trajnijeg optimizma. Srebro zlatnoga sjaja hrvatske nogometne reprezentacije pokazalo je kakav uspjeh može osnažiti vjeru u bolje sutra. Ta vjera može biti prazna riječ ako u podlozi nema rada, znanja, odgovornosti i zajedništva, rekla je Grabar-Kitarović.

Umrežit ću stoga naše poznate znanstvenike u inozemstvu. Nastavit ću otvarati javni prostor koji teže izvrsnosti i rade za opće dobro jer je skupo plaćena naša sloboda, dodaje.

Bolja Hrvatska je među nama. Zato ću biti vaša predsjednica, jer Hrvatska zna i mora bolje. Živjeli, rekla je na kraju Kolinda Grabar-Kitarović.

Plenković pozvao na snažnu podršku predsjedničkoj kandidaturi Grabar Kitarović

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Podršku aktalnoj predsjednici došli su dati i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, aktualni ministri, saborski zastupnici, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i mnogi simpatizeri iz javnog i političkog života.

Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja programskih i političkih ciljeva. Ovom pobjedom osigurat ćemo kontinuitet politike koja se temelji na našim vrijednostima – državotvorstva, domoljublja, narodnjaštva i demokršćanstva. To je istinska politika desnoga centra koja se temelji na političkom naslijeđu Franje Tuđmana, rekao je među ostalim Plenković.

Kao stranka koja je preuzela odgovornost, želimo raditi bolju Hrvatsku s našom predsjednicom, rekao je Plenković.

Za one prije je bilo normalno srušiti kreditni rejting, zadužiti građane za 70 milijardi kuna, izgubiti 40.000 radnih mjesta, normalno je za njih bilo zalediti plaće i mirovine, normalno je za njih bilo donijeti Lex Perković, normalno je za njih bilo prikazati branitelje kao teret, kazao je.

Istaknuo je i da “nema dvojbe da će bilo tko bolje predstavljati Hrvatsku od Kolinde Grabar-Kitarović koja je postala hrvatski brend na globalnoj razini”.

Događaj predstavljanja izbornog programa vodio je Oliver Mlakar. Rekao je između ostalog “da uvijek pobijedi onaj koga on najavi”. Na samom početku izvedena je hrvatska himna, a održana je i minuta šutnje za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu te prvog predsjednika RH Franju Tuđmana. Pozdravljajući okupljenje spomenuo je i Jakova, supruga Kolinde Grabarć-Kitarović, koji je dobio veliki pljesak.

U dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu okupili su se najviši državni i stranački dužnosnici, poduzetnici, umjetnici, sportaši. Predsjednica je program pisala sama, u suradnji sa svojim savjetnicima i najboljim stručnjacima iz pojedinih područja, prenosi HRT.

Na isti dan prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović objavila je program za prvi mandat pod sloganom “Za bolju Hrvatsku”, a danas je predstavila slogan kojim kreće u novu kampanju.

Nakon što je Grabar-Kitarović predstavila program uslijedila je sjednice Predsjedništva HDZ-a.

(www.jabuka.tv)


29 komentara

 • Za članove partije izvrstan nastup, dok je za objektivnog slušatelja to jedan skup ljudi koji su disciplinirano odradili posao i odslušali hrpu patetike i lijepih želja i obveza koje bi trebao imati Ured predsjednika/ce RH. Imaju medije, imaju izbornu mašineriju i sve izuzev pobjede u prvome krugu je ravno porazu.

  29
  9
 • Bla bla bla ;pričaš bez veze !! Kako jadno dok nam mladost napušta Slavoniju i Hercegovinu. Da li imate imalo obraza ?? Penzioneri prpaju po kantama za smeće, branitelji redom kao zaboravljeni slučajevi dok nam šačica srba (namjerno malo slovo ) i ono jada od hns-a sa 2 % kroje politiku !! Sve za fotelju al nju ni za šta .

  30
  6
  • napusta i bosnu i dalmaciju.. ali horor je u tome sto odlazi uglavnom siromah, posten, razuman i obrazovan! jebivjetar ode pa se uglavnom vrati ako u nekom kratkom periodu ne zaradi vrtoglavo i bude u pravilu gori nego kad je otisao. moral i moralne institucije su ovdje kardinalno zakazale, vrlo vjerovatno zbog toga sto se u periodu tranzicije briga kolektivno usmjerila prvenstveno prema i o sebi samima, kako do vlasti, imovine, moci i pozicije, uglavnom sve suprotno osnovnim i univerzalnim moralnim postavkama.

   20
   7
  • Prpali su po kantama za smeće i prije Kolinde, isto ce i sada a jos vise ce prpati ako Milanović bude predsjednik..Onda polako zaključajte brave i podjite za djecom u Njemacku..

   6
   2
 • P..site ga vi svi Kolinda ce opet pobijedit a vi Milanovicevi mozgovi samo cangrizajte k’o i on, zloba je jadna jadni moji jadnikavi lajavci, nije vama nitko kriv za vas nerad i neznanje

  10
  22
  • mozda i osvoji jos jedan mandat, ali to nece biti zbog podrske jebivjetara tj. uvlaciguza i laskavaca, vec zbog bogtepita vec kakvog deal-a sa crkvom. naime kaj.. crkva i hdz(-o-sdp) su se malo bili razisli u posljednje vrijeme, pa se crkva onako prilicno kurvanjski bila uslepala jedinoj inicijativi koja je i mogla nesto strukturalno i sistemski promijeniti u drzavi drustvu, inicijativi za izmjenom izbornog sustava i zastupnika u parlamentu, i popusila, i povukla u ponor svaku istinsku gradjansku svijest i inicijativu. sad se naravno ponovno partije i crkva medjusobno uvazavaju jer to pase i jednima i drugima, zarad vlasti, a zrtveno janje im je socijalno crkveno lice na celu sa papom franjom odnosno sirotinja i posten svijet koji zazire od korupcije i kurvanjskog ponasanja.

   11
   6
 • Kaže da će se boritii protiv korupcije,a u prvom redu joj sjede pola njih koji bi u svakoj normalnoj državi bili osuđeni za korupciju i lopovluk.Previše je jaka stranačka mašinerija,plus njeni masonski lobiji i vjerovatno će pobjediti.Najžalosnije je slušati “površne” ljude kako je ona istinska domoljubka,vjernica,bliska običnim ljudima.Ona to prodaje kroz patetiku dosta njih ;kad u crkvi glumi veliku vjernicu,na stadionu veliku navijačicu,u Kninu domoljubku itd.Zapravo je samo američki igrač instaliran od masonskih krugova za širenje njihovih interesa.Ona je samo jedna u nizu,a u tom krugu je i još dosta ljudi iz politike i drugih utjecajnih krugova.I nije samo tako u Hrvatskoj,nego općenito.Žalosno je da u jednoj većinskii katoličkoj zemlji na zadnjim izborima dvoje masona Josipović i Kolinda vode glavnu riječ.

  6
  4
  • Ne ulazeći u teorije zavjere, Hrvatska NIJE „većinski katolička zemlja“!!! Ako se netko od popisa do popisa izjasni katolikom uopće ne znači da je katolik, čak niti vjernik. Na nekom drugom popisu, u nekoj drugoj zemlji će se, poradi osobnog interesa, izjasniti kako mu već u datom trenutku odgovara. Ta tvrdnja je dakle LAŽ, i uzrok problema slično kao i sulude teorije o „preziđu kršćanstva“ i sve ostale teorije zavjere koje uz to idu. Jedan je klerik to nedavno lijepo anulirao tvrdnjom da ne postoji nikakvo „preziđe kršćanstva“ jer ne postoji više niti kršćansko carstvo kao takvo, pa je time „nasitio vuka i ovce zadržao na broju“. Pitanje je da li je time otrijeznio obmanute „predziđaše“ i ove koji bulazne o „većinski katoličkoj zemlji“.

   2
   6

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.