Kolinda Grabar-Kitarović nova predsjednica Republike Hrvatske

Kolinda Grabara-Kitarović nova je predsjednica Republike Hrvatske!

Prema trenutačnim rezultatima DIP-a, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 50,40 posto glasova, a još uvijek aktualni predsjednik Ivo Josipović 49,60 posto glasova. Obrađeno je 99,06 posto biračkih mjesta.

Oko 23:00 sata nova predsjednica se obratila javnosti i biračima:

”Drage moje Hrvatice i Hrvati u Bosni i Hercegovini i svijetu, dobro večer u ovoj veličanstvenoj noći u pobjedi koju smo ostvarili za našu voljenu domovinu. Kad sam krenula u ovu bitku, mnogi su mi govorili ”Što ti to treba?”, ali ja se ne predajem, radit ćemo za Hrvatsku! I ne dam nikome da mi kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata. Hrvatska će biti bogata i prosperitetna zemlja, to vam obećavam ovdje večeras. Idemo već večeras raditi za boljitak naše drage hrvatske domovine. Htjela bih zahvaliti prije svega svom HDZ-u, sad ću morati izaći iz stranke, ali moje vrijednosti obitelji, domovini, vjere, zajedništva – to ostaje u meni i tako će Hrvatska ići naprijed, idemo se okupiti, idemo ići zajedno! Idemo dalje zajedno za bolju Hrvatsku! Hvala svim hrvatskim državljanima u Hrvatskoj i drugoj domovini Hrvata – Bosni i Hercegovini! (…) Pozivam vas sve da se ujedinimo, budite svi dio pokreta za jedinstvenu Hrvatsku, dosta je bilo podjela! Svi ste vi moji, dragi moji hrvatski građani, težak nas posao čeka, ujedinimo svoje domoljublje i vjeru, idemo je izvesti iz krize, idemo Hrvatsku odvestu u blagostanje! (…) Borit ćemo se za hrvatske nacionalne interese, ovo je Hrvatska, a ne regija!”

”Dajem vam tri obećanja: Počet ću raditi za našu Hrvatsku, neću stati, bit ću među narodom, moram se boriti za vas. Drugo, idemo zajedno dalje bez podjela, idemo kao ujedinjena Hrvatska, Hrvatska može i hoće bolje i to zaslužuje! Treće, u potpunosti ću primijeniti svoj program za bolju Hrvatsku, od gospodarskog razvoja do socijalne stabilnosti. Imat ćemo snažnu nacionalnu obranu i snažnu sigurnosnu obranu. Vanjska politika brinut će o interesima Hrvatske, pozicionirat ćemo se EU i NATO-u onako kako to zaslužujemo, obnovit ćemo strateška partnerstva. Rješavat ćemo otvorena pitanja sa susjedima i pozivam ih na dijalog.

Podržat ćemo Hrvate u BiH da konačno postanu ravnopravni s ostala dva naroda i nacionalnim manjinama jer bez Hrvata nema ni Bosne i Hercegovine.”

Grabar-Kitarović postat će četvrta predsjednica Republike Hrvatske i druga predsjednica ispred Hrvatske demokratske zajednice. Također, ona će postati prva žena na čelu Hrvatske.

Grabar-Kitarović je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova od 2005. do 2008. godine, a bila je i veleposlanica Hrvatske u SAD-u od 2008. do 2011. godine. Od 2011. do 2014. godine bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

(www.jabuka.tv)26 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.