Koliko su pouzdani kućni testovi na koronavirus? – Jabuka.tv

Koliko su pouzdani kućni testovi na koronavirus?

U Bosni i Hercegovini već nekoliko dana građanima su na raspolaganju testovi na koronavirus – za kućnu uporabu. U samo 15 minuta trebali bi dati rezultate. No, koliko su pouzdani i kakvu ulogu će imati kada bris ne uzima profesionalno medicinsko osoblje?

Dvije su vrste testova na koronavirus koje možemo uraditi kod kuće. Jedan od njih je antigenski koji nam pokazuje je li netko zaražen ili nije. Druga vrsta testa pokazuje je li netko bio u dodiru s oboljelim i je li prebolio virus, navodi BHT.

Testovi su dostupni u ljekarnama na bh. tržištu, a u pojedinim se tek očekuje njihov dolazak. Cijene se kreću od 20 do 30 maraka. Iako jednostavni za korištenje mikrobiolozi i virusolozi za testiranje savjetuju lječnički nadzor nad potencijalno pozitivnim pacijentima.

Stihijsku prodaju testova, da ih može svatko uzeti kao neki suplement ili vitamin u ovom trenutku ne bih preporučivao dok mi ne bismo napravili strategiju uporave ovih testova u kućnim uvjetima. Također se mora voditi računa o biosigurnosti, o mogućnosti da ste sami kada uzimate uzorak, da taj prostor dezinficirate, jer postoji mogućnost da virus negdje ostane pa da se inficirate, istaknuo je prof. dr. med. sci. Nijaz Tihić, specijalist mikrobiologije i parazitologije i šef Zavoda za mikrobiologiju UKC Tuzla.

Ovakav način testiranja može biti siguran ako se pravilno koristi. Praksa je pokazala da brzi antigenski testovi imaju osjetljivost u vremenskom okviru od pet dana od početka pojavljivanja simptoma. U suprotnom, njihova vrijednost se znatno smanjuje te je velika vjerovatnost da rezultat neće biti točan. U slučaju testiranja kod kuće ne postoji kontrola epidemiološke službe, tvrdi sugovornica BHT-a. Stoga, treba biti posebno oprezan.

Postoji rizik od toga da se uzorak ne uzme pravilno, većina misli da je to samo bris nosa, malo protrlja i misli to je to, postoje i greške koje se mogu prilikom stavljanja uzorka na kaseticu da se ne pokaže kontrolna linija i većina ljudi će onda misliti da im je test negativan, kazala je Lejla Hasanbegović, doktorica zdravstvenih znanosti iz oblasti medicinsko laboratorijske dijagnostike.

Ovakvi antigenski testovi se već primjenjuju u Njemačkoj, SAD-u, Austriji, a moguće ih je kupiti uz liječnički recept i doplatu od oko 25 eura. Još nije istraženo hoće li kućni testovi biti budućnost. Dok jedni tvrde da bi mogli biti šansa za veću slobodu usred pandemije, drugi upozoravaju – ništa bez liječničkog nadzora.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Eto koliko je opasna bolest da se kuci mozes testirati. Ja sam je eto prebolio. Sjedio kuci u toj “izolaciji”. Jedino sto sam imao simptome jake DOSADE. Ma hajte molim vas. Vratio se na posao i nastavio zivot. Gore mi je bilo 2017.kad me je gripa sastavila.Bolila me i kosa. Cao.

 • Izmišljena bolest u svrhu zarade farmaceutske industrije( maske , dezificijensi, respiratori, testovi pa onda pelcovanje po nekoliko puta) od vakcinisanja će te đava odnit šta ubrizgaju masoni đava zna

 • Nisu pouzdani ni testovi u medicinskim ustanovama, kamoli ovi. Muz i zena, isti potpuno simptomi, jedno pozitivno na koronu, drugo negativno. Ali ce netko dobro na nama zaraditi, to je jedino sigurno.

 • Ja se maločas testirao s jednim tim testom kaže pozitivan. Moji me odmah zaključali u sobu -.- nemam temperaturu, gubitak okusa ni ikakav vid slabosti. Zakašljem svako 2h ali me dobro propara u prsima.

  • Vitamin D i C hitno. Ista stvar mi je bila. Ja nisam mogao ustati jedan dan iz kreveta. Evo me zdrava i nalaz negativan za 5 dana. Sta da kazem… Malo jaca gripa,ali kratko traje.

   • Mene preselilo u vječnost. Javljam se evo ozgar, i sve mije sad kristalno jasno. Imao sam neke komorbiditete i uz to od pretprošle godine soj gripe, i još prehladu. Nisam bio baš u godinama ali mora se jednom umrijeti, prije ili kasnije. Ovdje je baš dobro, pripravljen je bio stan otprije, pa sam ja bio prepisao svoje onostranoj (to je vaša ovostrana) ispostavi kao zamjena iako sam ja dobio puno, puno više. Okolo su sve lijepi proplanci, bijelo ugodno svijetlo, leptirići i male zeke i anđelčići lete, i svi se onako blago smješkaju, ljupko osmjehuju jedni drugima.

 • Nemoj da te prikopcaju na kineski respirator. Ne potpisivaj nista. Ubrzo ce i ovim corona malogradjanima biti jasno od cega zapravo umiru nasi stariji. Niko kuci od corone umro nije. Otvorite oci.

 • Evo danas dobra vijest u HNŽ i ŽZH najmanja smrtnost od kovida. Do juče sve crne vijesti, policijski, mjere žešće a sutra tko zna?!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.