Koliko su građani BiH plaćali službena putovanja političarima prošle godine

Teška ekonomska situacija u BiH nije spriječila državne službenike da o trošku građana obiđu neke od svjetski najatraktivnijih destinacija. Na avionskim kartama, kao ni na drugim troškovima, nije se štedjelo pa su tako Bosanci i Hercegovci petodnevno putovanje jednoga ministra u Washington platili čak 15.054 KM.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dostavilo je odgovor na pitanje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damira Bećirovića u vezi sa službenim putovanjima ministara, njihovih savjetnika, zamjenika ministara, sekretara i pomoćnika ministara u Vijeću ministara BiH.

Riječ je o podacima iz šest ministarstva (Ministarstvo financija i trezora, Ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo obrane), a koji su objavljeni i na službenoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Bevandina putovanja

U periodu od 1. siječnja 2016. godine do 16. studenoga 2016. godine Ministarstvo financija i trezora BiH potrošilo je 83.154 KM na službena putovanja. Dvodnevno putovanje ministra financija Vjekoslava Bevande u Zagreb koštalo je građane BiH 1.109 KM, a dvodnevno putovanje u Beč 2.703 KM.

Bevanda je u Zagreb putovao na sastanak s predstavnicima Sabora Republike Hrvatske, a u Beč radi sudjelovanja na ministarskoj konferenciji (potpisivanje sporazuma s Fondom za međunarodni razvoj OFID, Sporazum o zajmu za projekt razvojnoga poduzetništva). S njim su u Beč putovali i šef njegova kabineta Saša Marić, čije je putovanje koštalo 1.446 KM, i savjetnica Jelena Ivanković, čije je putovanje koštalo 1.711 KM.

Ovo nisu jedina putovanja u susjednu zemlju na teret građana BiH, s obzirom na to da je Bevandi službeno isplaćeno 1.389 KM za dva dana sastanaka s Vladom Hrvatske u Zagrebu. Pored toga, savjetnik ministra Damir Ljubić naplatio je od države 424 KM za putovanje na humanitarni koncert u Zagrebu.

Najplaćenije službeno putovanje u Ministarstvu financija i trezora BiH jeste putovanje u Washington na sastanak sa Svjetskom bankom i MMF-om. Za pet dana boravka u SAD-u Bevanda je potrošio 15.054 KM, a njegov šef kabineta Saša Marić 7.068 KM.

Rastrošno i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH

Usprkos tome što je prošle godine ministar Ismir Jusko pozitivno iznenadio građane kada je odbio kartu u biznis klasi za službeno putovanje jer je bila preskupa, ispostavilo se da je i on putovao biznis klasom.

Tako su građani BiH skupo platili petodnevno putovanje bh. delegacije u Leipzig (Njemačka) i Rigu (Latvija) u povodu sastanka ministara prometa zemalja središnje i istočne Europe te Kine u Rigi i Međunarodnoga transportnoga foruma u Leipzigu. Na ova putovanja išli su ministar Ismir Jusko (5.833 KM) i zamjenik ministra Saša Delipagić (6.064 KM) pri tome putujući biznis klasom. U njihovoj pratnji bili su tajnik Igor Pejić (3.814 KM), šef kabineta zamjenika ministra Ante Batarilo (3.814 KM) i pomoćnik ministra Zoran Andrić (3.803 KM).

Za posjet tročlane delegacije bh. službenika na čelu s Juskom dvodnevnom Sastanku zemalja zapadnoga Balkana, koji se održavao u Parizu, građani BiH izdvojili su ukupno 10.558 KM. Jedno od “egzotičnijih” putovanja ministra je ono u Tajland u pratnji savjetnika Fadila Mandala, a koje je bh. građane koštalo 7.362 KM.

Mektićeva četiri dana u New Yorku

Širom svijeta prošle godine putovao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je boravio u Sofiji, Beču, Ljubljani, Pekingu, Rijadu, Izraelu i tako dalje. Najskuplje Mektićevo službeno putovanje (4.168 KM) bilo je za New York na Sastanak šefova policija UN-a, a koje je trajalo četiri dana.

Ministarstvo sigurnosti BiH navelo je da je šefu kabineta ministra Igoru Golijaniju isplaćeno 127,75 KM za službeno putovanje u Banju Luku, s tim što nije objašnjeno koji je bio povod posjeta. Isti slučaj je i sa 97,5 KM službenoga putovanja u Bijeljinu.

Na drugoj strani, u Ministarstvu civilnih poslova BiH putovanje na sastanak Saveza za promjene tretirano je kao službeno putovanje. Tako je zamjeniku ministra Đorđi Milićeviću u dva navrata isplaćeno 375 KM i 187 KM za prisustvovanje sastanku Saveza za promjene u Banjoj Luci. Građani BiH platili su također 375 KM i 142 KM “službeno putovanje” šefa kabineta zamjenika ministra civilnih poslova BiH Jovice Radulovića na sastanak Saveza za promjene u Banju Luku.

Iz proračuna BiH Radulović je u iznosu od 212,50 KM naplatio i službeno putovanje na obilježavanje 25. godišnjice Narodne skupštine RS-a. Riječ je o sjednici na kojoj su dodijeljene povelje NSRS-a zaslužnim pojedincima i institucijama. Među “istaknutima” su se našli i osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Podaci su pokazali i da je Ševketu Hafizoviću, savjetniku ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, u dva navrata isplaćen novac u svrhu službenoga putovanja na kolektivne sahrane. U prvom slučaju riječ je o sahrani u Bratuncu, gdje je službeni put koštao 50 KM, a drugi put u Zvorniku – 125 KM. Savjetnik ministrice naveo je da je u Zvorniku boravio pet dana u povodu kolektivne sahrane i sastanaka “Izbornoga operativnog aštaba”.

Iz Ministarstva obrane BiH navedeno je da je Marija Zelenika, savjetnica ministrice Marine Pendeš, službeno putovala na sjednicu HNS-a (25 KM) i svečanu sjednicu Općinskoga vijeća Čitluk (25 KM).

Kompletne informacije o tome gdje su putovali i koliko su novca trošili državni funkcioneri pogledajte ovdje.

(Klix.ba)

3 komentara

  • Mirovine ljudima koji su odradili 40 godina su 326 KM a sve zato jer im poslodavci nisu uplaćivali doprinise ili su ih uplaćivali djelimično.Isto rafe i u državnom i privatnom sektoru. Sebi uplaćuju fopriniseprema federslnom zakonu o doptinosima a ovim kao nižim radnicima minimalac po Županijskom nekakvoj odredbi.Ali doprinosi ne zastarjevaju pa treba na Sud a ne primati za 40 godina rada socijalnu mirovinu da bi poslodavci olako prali novac na svemu pa i na radniku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.