Koliko košta respirator, tko ga proizvodi, koliko ga je teško nabaviti – Jabuka.tv

Koliko košta respirator, tko ga proizvodi, koliko ga je teško nabaviti

Razvojem pandemije koronavirusa jedan od najčešće spominjanih pojmova postao je respirator – medicinski uređaj iz bolničkih jedinica intenzivne njege. Njihov broj u Federaciji BiH je 141.

Mehanička ventilacija, tzv. respirator, zauzima vodeće mjesto kod teško oboljelih i vitalno ugroženih.

Provodi se kod pacijenata koji iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti vlastitim disanjem osigurati izmjenu plinova u organizmu.

Kako su distrubuteri respiratora u BiH kazali za portal Klix.ba, jedan uređaj može koštati od 50 do 100 tisuća KM, za one sa svim opcijama. Najpoznatiji proizvođači su njemački Drager i Maqet, američki General Electric…

Od početka krize u Kini potražnja je ogromna, a ona je eksplodirala posljednjih mjeseci. Klasičnim kanalima trenutno je nemoguće kupiti respirator. Nitko i ne pita za cijenu, već samo za rokove isporuke, a oni bi po regularnim kanalima bili najmanje četiri mjeseca.

Ilustracije radi, jedan od ovih najpoznatijih proizvođača je samo od vlasti provincije Hubei na početku krize dobio narudžbu od 500 komada, a njegova tjedna proizvodnja je otprilike 150 komada.

BiH nastoji iznaći posebne načine nabave respiratora, a ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je zamolila sve šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava da pomognu u nabavi respiratora i neophodne medicinske opreme potrebne Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa.

Suština strategije borbe protiv koronavirusa je smanjenje inteziteta širenja zaraze, time i udara na medicinske ustanove, odnosno odjele intenzivne njege i same respiratore.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.