Koliko košta kvadrat stana u Mostaru?

Cijene stanova u Sarajevu, Mostaru i Zenici u posljednjih dvanaest mjeseci su stabilne, s tim da se bilježi manji rast u Sarajevu od jedan do dva posto, pokazuju analize Udruge sudionika u prometu nekretninama pri Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH).

“Razlog za to, između ostalog, su niske kamatne stope za stambene kredite i pozitivna ekonomska kretanja u FBiH”, kazao je za Fenu tajnik ove udruge Ivica Barbarić dodajući da su i cijene kuća u ovim gradovima u prosjeku na istoj razini kao i prije godinu dana.

Na ukupne trendove na ovom tržištu, kako je dodao Barbarić, utječe i kupovina nekretnina od arapskih investitora.

“Potražnja je inače relativno mala, osim za specifične kuće za koje vlada zanimanje od arapskih investitora, a što se tiče zemljišnih parcela situacija je slična kao s kućama”, dodao je Barbarić. Sa sigurnošću se, po njegovim riječima, može reći da je najveća potražnja za nekretninama u Sarajevu.

Također, cijena nekretnina je najviša u Sarajevu gdje se četvorni metar na najboljim lokacijama u gradu u starogradnji kreće i do 2.800 KM/m2, dok je cijena u novogradnji u središtu grada i do 4.000 KM/m2, dok je npr. u Mostaru i Tuzli za istu poziciju cijena oko 1.900KM/m2 i u novogradnji 2.400 KM/m2.

“Najskuplji kvadrat je definitivno u Sarajevu, a gdje je najjeftiniji teško je reći. Vjerovatno u manjim mjestima”, dodao je Barbarić.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: