Koliko je vozila prometovalo autocestama u BiH?

Tijekom 2021. godine ukupno 17.764.430 vozila je registrirani na svim autocestama u BiH.

Iz JP Autoceste Federacije BiH za Klix su rekli da je protekle godine na autocesti A1 zabilježen promet od 12.864.430 vozila na izlazu i ukupno ostvareni prihod od naplate cestarine je iznosio 44.712.090 KM.

Najprometnije naplatno mjesto je bilo naplatno mjesto Sarajevo sjever (Jošanica) sa 3.305.190 ostvarenih izlaza.

U Republici Srpskoj situacija je dosta slabija pa je tijekom 2021. godine prometovalo više od 4,9 milijuna vozila, a Autoputevi RS-a su od cestarina ostvarili prihod u iznosu od 25.567.991 KM.

Najprometnija naplatna kućica bila je u Banjoj Luci (Jakupovci) na autocesti Banja Luka – Bosanska Gradiška, a ostvareni prihod iznosi više od 1,7 milijuna KM. Iz Autoputeva RS-a navode kako su najveći prihodi ostvareni tijekom kolovoza (2,8 milijuna KM).

Na području Federacije BiH u funkciji su 102 kilometra autocesta (Sarajeva – Tarčin, Sarajevo – Zenica, Međugorje – Bijača i Svilaj – Odžak), a u Republici Srpskoj 105 kilometara (Banja Luka – Doboj i Banja Luka – Bosanska Gradiška).

Odnedavno je poznat novi okvirni rok za završetak najvećeg poslijeratnog projekta u BiH – Koridora Vc. Prema najoptimističnijem scenariju, Koridor bi trebao biti izgrađen 2028. godine.

Taj europski cestovni koridor proteže se od Budimpešte preko Osijeka, Sarajeva, Mostara do Ploča na jadranskoj obali, a kroz Bosnu i Hercegovinu pruža se u dužini 330 kilometara.

Trenutno su u tijeku radovi na šest dionica u Federaciji BiH, čija vrijednost iznosi više od milijardu KM, a po okončanju BiH će dobiti 32 kilometra autoceste, piše Klix.

Kako navode iz JP Federacije BiH, u tijeku su radovi na dionici Poprikuše – Nemila, dionica Vranduk – Ponirak te dionica Ponirak – Vraca.

U tijekusu radovi i na dionici Tarčin – Ivan (LOT 1), Tarčin – ulaz u tunel Ivan, zatim Tarčin – tunel Ivan (LOT 2). Šesta dionica je u Hercegovini, riječ je o dionici Počitelj – Zvirovići (LOT 1) i mostu Počitelj (LOT 2).

Kroz nekoliko mjeseci planiran je početak radova na još četiri dionice. Kako su početkom godine naveli iz JP Autoceste FBiH, radovi će prvo krenuti na dva strateška i najveća izazova – tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar jug – Mostar sjever.

Krajem studenoga 2021. godine počeli su radovi na drugoj dionici autoceste na Koridoru Vc u naselju Rudanka kod Doboja na pravcu Bosanska Kostajnica – Putnikovo brdo, poznatom kao “dobojska obilaznica”, dužine šest kilometara, a rok završetka radova je tri godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.