Koliko je sigurno nebo iznad BiH?

Slučaj pada bespilotne letjelice na teritoriju Hrvatske još se ispituje. Hrvatske vlasti pokušavaju ustanoviti kako je moguće da nije stiglo upozorenje i reakcija, iako je dron prešao još dvije zemlje članice NATO-a.

Tamošnja javnost očekuje odgovore. Ovdašnja se pita kakva bi bila reakcija naših snaga.

Pad bespilotne letjelice u Zagrebu i to nakon što je preletjela zračnim prostorom triju članica NATO-a uznemirio je javnost. Stručnjaci iz oblasti sigurnosti smatraju da će taj incident uzrokovati ozbiljne promjene u operativnom nadzoru zračnog prostora svih zemalja.

To je veliki promašaj obavještajnih, izviđačkih službi protuzračne hrvatske obrane i mislim da međunarodne snage i nadnacionalni savezi poput NATO-a , Europske unije trebaju pokrenuti ozbiljnu istragu da se utvrdi tko je odgovoran i tko je zakazao, smatra defendolog Duško Vejnović.

Ako NATO nije uspio zaštititi nebo Rumunjske, Mađarske i Hrvatske kako bi, da se tako nešto dogodi odgovorila Bosna i Hercegovina? Odgovor na ovo pitanje novinari BHRT-a nisu uspjeli dobiti od dužnosnika ministarstva obrane. Stručna javnost je skeptična.

Da netko djeluje, ne znam tko bi. U BiH nemaju tih sredstava, nemaju protuzračnu obranu. Onaj tko bi mogao biti adresa jeste ova misija Althea, odnosno snage EUFOR-a koje su tu radi sigurnosti Bosne i Hercegovine, rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za sigurnost Univerziteta u Banjoj Luci.

Jedno je sigurnost neba Bosne i Hercegovine sa stanovišta civilnih zrakoplova. I tu postoje jasna pravila i izravna kontrola pozicije svakog zrakoplova u prostoru od trenutne prelaska granice i značajno prije prelaska granice do trenutnog spuštanja na teritorij BiH. U ovom slučaju ako govorimo o neplaniranim letjelicama koje mogu ući u prostor Bosne i Hercegovine moje duboko uvjerenje je da mi nemamo razvijenu protuzračnu identifikaciju i obranu od bilo kojeg naleta letjelice s bilo koje strane, kaže za BHRT vojni analitičar Berko Zečević.

Slučaj pada bespilotne letjelice izazvao je sumnje kod svih država i pad autoriteta nadnacionalnih saveza, mišljenja su stručnjaci. Ovaj slučaj, sasvim sigurno otvorit će i druga brojna pitanja poput sustava koordinacije i ulaganja u vojne proračune.

Plenković od Stoltenberga zatražio NATO-ovu istragu

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.