Koliko je legalnog, a koliko nelegalnog oružja u BiH?

BiH je puna zakopanoga oružja iz rata. To potvrđuje i slučaj od prije nekoliko dana iz Janje, kod Bijeljine, kad je u vikendici pronađena veća količina streljiva i vojne opreme, koja je bila skrivena u zidovima. Svega nekoliko dana ranije na imanju kod Doboja otkrivene su tri puške, od kojih je jedna automatska, puškostrojnica i ”zolja”.

Oružje podrijetlom iz BiH često je završavalo i u rukama terorističkih te kriminalnih skupina diljem Europe. BiH ima problem s oružjem zaostalim iz rata. Što kažu službeni podaci?

Ukupan broj registriranoga oružja u BiH u prošloj godini iznosio je 280.819 komada, što je znatno manje u odnosu na godinu ranije, kada je taj broj iznosio 314.323. U FBiH je broj registriranog oružja lani iznosi 182.338, a u RS-u 94.653, dok je u Brčkom bilo 3.828 komada registriranog oružja. To pokazuje godišnje izvješće Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u 2020., koje bi se trebalo naći pred Vijećem ministara BiH.

Kada je riječ o djelovanju policijskih agencija, ukupno je tijekom cijele prošle godine oduzeto 1.316 komada naoružanja, 20.343 komada streljiva, 18 komada minsko-eksplozivnih sredstava te 13,75 kilograma eksploziva. Kada je riječ o incidentima izvršenim vatrenim oružjem u BiH, njih je lani bilo 489. Prema podacima iz izvješća, 180 ih ima kriminalni kontekst, 13 nasilje u obitelji, 49 je proisteklo iz razmirica, osam iz sukoba s policijom, 16 ih se veže uz nesretan slučaj, dok se 116 odnosi na zapljenu. Ostatak se odnosi na nepoznate događaje, piše Večernji list.

Smrtna slučaja u kojima je korišteno oružje bila su 22, dok je zabilježeno 20 samoubojstava.

Kako razloga za zabrinutost ima, pokazuju podaci iz izvješća EU-a da je 2019. izvršeno ilegalno trgovanje 1.221 komada oružja podrijetlom iz BiH, 302 komada minsko-eksplozivnih sredstava, gotovo 40.000 metaka različitog kalibra te 125 dijelova naoružanja. Unatoč akcijama policijskih agencija, oružje i eksplozivna sredstva koja su zaostala nakon rata u BiH nalaze svoj put do zemalja zapadne Europe te se po visokim cijenama prodaju kriminalnim organizacijama.

Ono što predstavlja opasnost za građane BiH je nelegalno posjedovanje oružja, gdje, prema nekim procjenama, imamo oko 800.000 komada u posjedu građana. Oružje kojim se počine kaznena djela u 95 % slučajeva je nelegalno i predstavlja veliki sigurnosni problem. Nedavna pljačka vojarne kod Sarajeva, kada je ukradena veća količina oružja, ponovno je alarmirala sigurnosni sustav u BiH. Nadležni provode istragu, ne otkrivaju detalje. No, indikativno je da posljednji slučaj nije usamljen.

Krađa oružja iz vojnih objekata događa se suviše često, a da krivci nikada ne budu pronađeni. Dok istraga tapka u mjestu, ukradeno oružje završava u neželjenim rukama. Najmanje deset puta u deset godina iz vojarni u BiH ukradena je veća količina oružja, čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže vrtoglavi iznos.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.