Kolaps BHRT-a: Dijele se otkazi, novca nema – Jabuka.tv

Kolaps BHRT-a: Dijele se otkazi, novca nema

Upravni odbor BHRT-a razmatrao je infomaciju o poslovanju RTVBiH za prvih šest mjeseci ove godine, koja pokazuje dalje pogoršavanje finacijske situacije.

Prihod od RTV pretplate koji prikupljaju operateri telekoma manji je za deset posto u odnosu na prošlu godinu, što je na mjesečnoj razini manje za 350.000 KM.

Usprkos smanjivanju troškova poslovanja, iskazani gubitak na pola godine je više od milijun KM.

Upravni odbor BHRT prihvatio je na današnjoj sjednici plan financijske konsolidacije BHRT koji predviđa rigorozne mjere štednje i reprogramiranja prispjelih obaveza.

Zbog takve situacije BHRT nije produžio ugovor s 30 radnika koji su radili na određeno vrijeme, a pedesetorici vanjskih suradnika BHRT-a se morao zahvaliti na dosadašnoj suradnji.

Otvorena je i opcija smanjivanja plaća uposlenika u narednom periodu.

Članovi Upravnog odbora BHRT-a konstatirali su da rigorozne mjere štednje neće biti dovoljne ukoliko se ubrzano ne pronađe efikasan način naplate RTV takse.

S tim u vezi zatražena je hitno sazivanje sjednice Obora sistema na kojoj će se razmatrati ovaj problem, te intenzivirati kontakti sa nadležnim ministarstvom i Vijećem ministara. Državna vlast ima konkretnu odgovornost kada je u pitanju osiguranje stabilnog financiranja javnih servisa.

Upravni odbor prihvatio je jesenju shemu koja se primjenjuje od danas. Cilj je da se održi dostignuta razina programa, kako po kvaliteti, tako i po obujmu, te osiguraju TV prava za najzanimljivije sportske događaje, uključujući Europsko prvenstvo u nogometu 2016. godine.

Uprava BHRT čini napore da se BHRT vrati na Eurosong 2016. godine, s kojeg je naša zemlja izostala posljednje dvije godine.

”Upravni odbor podražao je napore menadžementa da pronađe sponzore i potpiše adekvatne ugovore do kraja listopada, kako bi se osigurala sredstva za odlazak naših predstavnika u Stockholm iduće godine”, priopćeno je iz BHRT-a.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Ma, ne mogu vjerovati. Srce mi se slama. Kako to da ovako dobra televizija (uz FTV najbolja na kugli zemaljskoj) dođe u ovako gadnu situaciju. Kakve su samo divne turske, pakistanske i indijske sapunice emitirali……………

 • Kad su struka zasto nisu pravili dobar program narod bi ih trsazio a ne samo silovanje. Plati predplatu., eto vam ga sad.

 • Bravo, nek se nešto u ovoj “državi” dijeli, makar otkazi.
  Dijelit otkaze i uhljebinan na državnoj sisi pa podijelit ovo državice na tri i po dijela. Provest lustraciju za članove kpj, udbe, oba hdz, hsp i slično.
  ps
  molim 505′ da ovu temu razradi
  (nisam baš veleučan i nemam vrimena)

  • Nitko nije dobio otkaz. Samo nije produžen ugovor sa onima kojima je istekao ugovor na određeno radno vrijeme i nije produžen ugovor sa pojedinim honorarcima, što na ukupnu populaciju uposlenika iznosi par promila, što je zanemarivo. Svakako da nije zanemarivo kada i jedna osoba ostane bez posla, naravno neopravdano, ali ova tzv. dalekovidnica je proizvod starih struktura moći koje su nametnute kroz zakonsku formu da ispiraju mozak masama po narudžbi politički podobnih struktura i MZ. Naši politički predstavnici su to svakako prihvatili i dizanjem ruku u parlamentima i ozakonili. Druga stvar sada što se to populistički koristi u predizborno vrijeme kao jedna od tema na temelju koje se okupljaju mase u torove da glasuju za one koje će ovu “nepravdu” izbrisati i utemeljiti “treći kanal na hrvatskom jeziku”. Naravno, malo morgen, i adeze će utemeljiti svoju tv u koji projekt se i krenulo sa Hloverkom Novak Srzić. Fali još Milan Šutalo i pokojni Smiljko Šagolj, da mu bog dušu prosti. Raspisan je i javni natječaj na koji nisu pozivani na razgovor prijavljeni već samo odabrani kandidati. Možda je bolje imati i ovakvu tv, bar znaš tko ti je neprijatelj, nego stranačku koja će svakome neistomišljeniku brojati krvna zrnca i proglašavati ga “protivnikom i neprijateljem” hrvatskoga naroda. Doći će vrijeme, kao što je došlo i vrijeme promjena na ovim prostorima, kada će se utemeljiti tv kanal na hrvatskom jeziku i ne smijemo pogriješiti u odabiru uređivačke politike i odabiru kadrova, kao što smo pogriješili u političkoj opciji, dozvolivši da eskajot nastavi djelovati i dalje samo pod drugim imenom, zna se kojim. A što se tiče otkaza ne bih ga nikome poželio jer je taj događaj za većinu jednak gubitku bližeg člana obitelji ili neželjenom razvodu braka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.