Kokice su otrovne?!

Jedina stvar koja je strašnija od hororca kojeg gledate na televiziji je sadržaj posude s kokicama u vašem krilu. Iako su kokice u svom izvornom, prirodnom obliku pametan izbor grickalice (čak i spadaju među supernamirnice), sve što je bilo dobro u njima “palo je u vodu” jednom kada su se počele proizvoditi i prodavati kokice pakirane za pečenje u mikrovalnim pećnicama.

Prije nego ubacite još jednu vrećicu s kokicama u mikrovalnu, obratite pozornost na ovo:

Toksične vrećice

Većina vrećica s kokicama za mikrovalnu pećnicu sadrže perfluorokemikalije ili PFC (služe kako bi zadržale masnoću unutar vrećice), klasu kemikalija koja je povezana s više vrsta raka i oštećenja reproduktivnog sistema. Pronađena je i poveznica između PFC-a i bolesti štitnjače, kao i poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). Jednom kada u naš organizam unesemo PFC, on u tijelu ostaje jako dugo, što je još jedna od briga koje muče znanstvenike jer kod ovakvih je tvari važan efekt nakupljanja. Kako možete znati spadaju li vaše omiljene kokice među ove opasne? Teško, jer proizvođači ambalažu, odnosno te vrećice nabavljaju od drugih proizvođača, pa i sami ne znaju točno od čega su te vrećice napravljene.

Nezgodni okusi

Kod ovih kokica nisu samo vrećice razlog za brigu. Jake kemikalije često se koriste na kokicama i drugim unaprijed pakiranim namirnicama kako bi zavarale naše nepce da mislimo kako jedemo svježe pripremljene namirnice. Jedna od najakutnije toksičnih kemikalija koje se koriste na kokicama – diacetil (DA), koji daje privid okusa maslaca, doveden je u vezu s teškim oštećenjem pluća radnika zaposlenih u tvornicama koje proizvode ove kokice, a čak i sa kupcima i potrošačima. Istraživači iz američkog The National Institute for Occupational Safety and Health (njihova nacionalna agencija odgovorna za provođenje istraživanja i izradu preporuka za prevenciju bolesti i ozljeda na radu) otkrili su kako su radnici, koji su udisali tu kemikaliju, oboljeli od kroničnih respiratornih pluća, neki čak smrtno – potpuno gubeći sposobnost disanja.  Loš PR proizašao iz ovih istraživanja natjerao je proizvođače da prestanu koristiti ovaj “prirodni okus” koristeći zamjene za diacetil koje bi također mogle oštećivati pluća. Znanstvenici sa Sveučilišta Minnesota u Minneapolisu diacetil su doveli u vezu i sa Alzheimerovom bolesti.

GMO

Dugotrajan utjecaj genetski modificirane hrane na ljudsko tijelo i zdravlje nikada nije testiran, međutim neka početna istraživanja provedena na životinjama pokazuju kako GMO namirnice mogu izazvati probavne bolesti, alergije na hranu, čak i tumore. Ako kokice koje koristite nisu organskog podrijetla (a većina na našem tržištu nije), postoji velika šansa da se radi o kokicama, uljima i začinima koji sadrže GMO materijal.

Tvorničke masnoće

Industrijske masnoće kao što su trans masti (one su produkt procesa hidrogenacije u prehrambenoj industriji te se nalaze u gotovo svoj polugotovoj i gotovoj hrani. Najviše ih ima u margarinima, slatkišima, čipsu, biljnim sirevima i svoj brzoj hrani) imaju katastrofalan utjecaj na vaše srce i krvne žile, a povezane su i s reproduktivnim problemima kao što je endometrioza. Proizvođači hrane ih vole jer tako njihovi proizvodi imaju dulji rok trajanja. Problem je što ih je teško otkriti na deklaracijama prehrambenog proizvoda. Čak i ako ste uspjeli nabaviti kokice na kojima piše “0 posto” trans masti svejedno bolje pogledajte. Bilo kakva hidrogenizirana ulja znače prisutnost trans masnoća.

Ispecite ih sami u posudi

Kokice zaista jesu jedna od najboljih opcija po pitanju grickalica – ali smo kada ih sami pripremite i kada im ne dodate previše masnoće i soli. Malo ulja možete staviti i birajte zdrava ulja (kokosovo, maslinovo, palmino, laneno, kikiriki ulje) ili pak trunku domaćeg maslaca. Kokice umjesto solju možete pokušati začiniti s malo zdrave kurkume – koja će im dati interesantan okus. Ovaj način pripremanja kokica još je uvijek najbolja i najpouzdanija metoda pripremanja zdravih kokica.

Ispecite ih u mikrovalnoj

Ali ne već kupljene u vrećici. Obične kokice stavite u običnu papirnatu vrećicu. Čvrsto zatvorite otvor i stavite ih peći na najveću toplinu. Kad se pucketanje uspori na samo nekoliko “puknutih” kokica svakih pet sekundi – izvadite vrećicu. Ovakve kokice neće biti baš ukusne kao iz posude – ali ih je jednostavnije pripremiti, nema pranja posuda i puno su zdravije od već kupovnih i pakiranih kokica za mikrovalnu. (zena.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.