Koji je najprodavaniji automobil svih vremena?

Toyota je priopćila da je u srpnju napravila 50.000.000. primjeraka svog bestselera i najprodavanijeg modela u povijesti auto-industrije. Corolla je debitirala 1966. godine, a trenutno je u prodaji 12. generacija ovog automobila.

Usporedbe radi, Volkswagen je uspio prodati “svega” 21 milijun primjeraka originalne Bube, a uključujući i model “New Beetle”, stigao je do broja od 23 milijuna, dok se Ford svojevremeno zaustavio na “samo” 16,5 milijuna legendarnog Modela T, piše B92.

Automobil koji je razvijen polovinom šezdesetih godina 20. vijeka zamišljen je kao “narodni” automobil, s prostranom kabinom i zadnjom klupom. Toyota se odlučila da prednja sjedišta budu zasebna, a ručica mjenjača spuštena je na pod između vozača i suvozača, što je u to vrijeme bilo inovativno rješenje.

Novom modelu bilo je potrebno svega tri godine da postane najprodavaniji automobil na domaćem, japanskom tržištu, a nakon toga Corolla je krenula u osvajanje svijeta.

Samo dvije godine poslije lansiranja, Toyota je uspjela prodati 1,1 milijun automobila, koji su izrađivani u tvornici Takaoka, podignutoj za potrebe proizvodnje Corolle.

Toyota Corolla

Izvoz u SAD, u tom razdoblju najvažnije i najveće, ali i najkonkurentnije tržište na svijetu, počeo je 1968. godine.

Toyota Corolla postala je 1997. najprodavaniji model na svijetu svih vremena, pošto je ukupna prodaja dostigla 22,65 milijuna vozila.

Čuvena Volkaswagenova Buba

Ipak, mnogi ljubitelji automobila i dalje joj osporavaju ovu titulu, uz argument da se automobil toliko promijenio za ovih 12 generacija i 55 godina da to više i nije isti model, unatoč tome što nosi isto ime.

Zato neki smatraju da bi bilo pravednije da zvanje svjetskog bestselera pripadne upravo Volkswagenovoj Bubi (originalnoj verziji), uz tvrdnju kako je njenu karoseriju iz 1936. moguće montirati na šasiju posljednje verzije ovog automobila iz 2003. godine, i obrnuto.

10 automobila čija će vrijednost samo rasti

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.