Koje jezike govore članovi Predsjedništva BiH?

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ljudi su koji državu predstavljaju u svijetu, njezini su prvi veleposlanici.

Pod bosanskohercegovačkom zastavom, oni trebaju nositi dobar glas o svojoj zemlji, a da bi mogli na diplomatskoj razini razgovarati s kolegama iz drugih zemalja, moraju poznavati strane jezike.

Koliko bosanskohercegovački predsjednički prvaci dobro poznaju strane jezike? Kakvi su po tom pitanju njihove kolege iz susjednih zemalja?

U službenim biografijama članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne ističu se njihove vještine u komuniciranju na stranim jezicima. Svjesno ili ne, ovakvih podataka za Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića uopće nema. Za Mladena Ivanića, pak, ima. Kako piše u njegovoj biografiji, govori engleski i njemački jezik, prenosi N1.

No, na stranici Stranke demokratske akcije čiji je Izetbegović predsjednik, navodi se da on aktivno govori engleski jezik. Bošnjački član Predsjedništva je, podsjećamo, nedavno na ovom jeziku održao govor na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Čovićev HDZ, pak, ni na svojim stranicama ne navodi koje strane jezike govori predsjednik. Mediji su ranije izvještavali o njegovom skromnom poznavanju stranih jezika.

A šta je s predsjednicom Hrvatske i predsjednikom Srbije? Kolinda Grabar-Kitarović tečno govori engleski, španjolski te portugalski jezik, a služi se i francuskim, talijanskim i njemačkim jezikom, navodi se u njenoj biografiji.

Tomislav Nikolić, kako se navodi u njegovoj biografiji, govori engleski i ruski jezik.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.