Koje države priznaju vozačku dozvolu iz BiH, a koje su to odbile

Ponovno polaganje vozačkog ispita u drugoj zemlji jer vam bh. vozačka dozvola nije priznata nepotreban je trošak i gubitak vremena za građane BiH koji odu raditi ili se školovati u inozemstvo.

Na svu sreću, BiH sa pojedinim zemljama ima potpisane sporazume o korištenju bh. vozačkih dozvola koje se priznaju ili se mogu zamijeniti za lokalne vozačke dozvole, piše Faktor.

Kako su pojasnili iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, vozačka dozvola BiH, određene kategorije i potkategorije, priznata je u drugim državama, na način da je istu moguće zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Makedoniji, Australiji i Kataru.

Istovremeno, Švedska i Slovenija su službeno odbile priznati bh. vozačku dozvolu te je u tim državama potrebno polagati vozački ispit dok deseci drugih država još nisu BiH službenmo priopćili svoj stav po ovom pitanju.

Gdje se može voziti

– U slučaju Austrije i Francuske dogovor je postignut razmjenom dopisa kojim su druge strane potvrdile priznavanje i zamjenu bh. vozačke dozvole, kategorije B – naveli su za Faktor.ba iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH (MKTBiH).

Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Savezne Republike Njemačke je uređena Zajedničkom izjavom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i infrastrukture Savezne Republike Njemačke i MKTBiH o postupku zamjene vozačkih dozvola.

“Predmetnom izjavom je omogućena zamjena bh. vozačkih dozvola kategorije A i B i potkategorije A1, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita. Uvažavajući navedeno, te inicijative građana BiH da se predmetna Zajednička izjava dopuni i obuhvati i ostale kategorije i potkategorije vozačkih dozvola, MKTBiH je putem Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Sarajevu pokrenulo aktivnosti na dopuni Zajedničke izjave o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Savezne Republike Njemačke i MKTBiH o postupku zamjene vozačkih dozvola kategorije A i B, i potkategorije A1, bez polaganja dodatnog teoretskog ili praktičnog ispita, obuhvati i ostale kategorije i potkategorije vozačkih dozvola i to kategorije BE, C, CE, D i DE, i potkategorije B1, C1, C1E, D1, D1 “, stoji u pojašnjenju ministarstva.

MKTBiH je nakon toga putem Njemačkog veleposlanstva nadležnom ministarstvu poslao popunjen upitnik koji se odnosio na dostavu informacija poput uvjeta u pogledu izdavanja vozačkih dozvola, starosne dobi za stjecanje vozačke dozvole određene kategorije i potkategorije, osposobljavanja vozača motornih vozila, organiziranja ispita za vozače motornih vozila, izdavanje vozačke dozvole, liječničkog uvjerenja, postupka priznavanja i zamjene stranih vozačkih dozvola i niza drugih.

“U prilogu upitnika su dostavljeni i podaci koji se odnose na broj prometnih nesreća u periodu od 2012. do 2016. godine. Također, nadležnom organu u Njemačkoj je dostavljen i dopis koji se odnosi na izmjene propisa, u periodu od 2010. do danas, u oblasti sigurnosti prometa , odnosno osposobljavanja vozača motornih vozila i organiziranja ispita za vozača motornih vozila, kako bi se opravdala dopuna Zajedničke izjave “, pojašnjavaju iz MKTBiH.

Ističu da sada čekaju odgovor njemačke strane o tome hoće li se priznati i ostale kategorije, a ukoliko odgovor bude pozitivan, pristupit će se potpisivanju proširene izjave kako bi ista stupila na snagu.

BiH je postigla uzajamno priznavanje i zamjenu bh. vozačkih dozvola sa Danskom koja priznaje vozačke dozvole B kategorije iz naše zemlje. Oblast pitanja uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Makedonije, izdatih od strane nadležniho rgana, uređena je bilateralnim sporazumom potpisanim 13.9.2017. godine.

“U Australiji je omogućena zamjena bh. vozačke dozvole kategorije B i A, odnosno moguće je dobiti australsku vozačku dozvolu kategorije C (putnički automobil) ili kategorije R (motocikl). Pored toga, i u Kataru je omogućena zamjena bh. vozačke dozvole za katarske vozačke dozvole “, kazali su iz MKTBiH.

Vođenje pregovora

Druge države sa kojima BiH vodi aktivnosti na zaključivanju Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni bh. vozačke dozvole su Turska, Italija, Španija i Albanija, a također su pokrenute inicijative za zaključivanje predmetnog Sporazuma sa Švedskom, Slovenijom, Nizozemskom, Norveškom, Grčkom, Ciprom, Maltom i Moldavijom.

U slučaju Turske, kako pojašnjavaju iz MKTBiH, na sastanku delegacija nadležnih organa dvije države, koji je održan travnja 2016. godine, usuglašen je tekst Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Turske. U toku su aktivnosti na organizaciji potpisivanja predmetnog teksta Sporazuma.

“U pogledu zaključivanja sporazuma sa Italijom, treba istaknuti da su sa bh. strane okončane aktivnosti na zaključivanju sporazuma, te se čeka stav druge strane, kako bi se mogla okončati procedura, odnosno potpisati predmetni tekst Sporazuma. Kada govorimo o zaključivanju sporazuma sa Španjolskom i Albanijom, potrebno je istaći da smo u fazi usuglašavanja teksta sporazuma.

U slučaju Švedske i Slovenije smo dobili stav nadležnog organa druge strane da isti nisu spremni da zaključe sporazum, odnosno da priznaju bh. vozačku dozvolu bez polaganja, dok od nadležnih organa Nizozemske, Norveške, Grčke, Cipra i Malte nismo dobili stav druge strane po pitanju inicijative za zaključivanje sporazuma. Također, potrebno je istaći da države potpisnice Bečke konvencije o drumskom prometu, svojim zakonodavstvom propisuju da strani državljani, za vrijeme privremenog boravka na teritoriji te države, mogu upravljati vozilom, na osnovu važeće vozačke dozvole ili međunarodne vozačke dozvole, izdate u skladu s odredbama Bečke konvencije o drumskom prometu, a koju je izdao nadležni organ strane države “, zaključuju iz MKTBiH.

(www.jabuka.tv) 


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.