Kod Ljubuškog nadzorne kamere snimile risa

Prije nekoliko dana na Bijači je snimljen ris. Kako je rekla slušateljica Radija Ljubuški, koja je ustupila fotografiju, videonadzor postavljen pored jednog objekta na Bijači snimio je risa koji se u noćnim satima približio naselju kako bi se napio vode.

Vidjeti ili snimiti risa definitivno je prava rijetkost, s obzirom da su risova staništa primarno po šumovitim brdsko-planinskim područjima Gorskog kotara, Like, Korduna i sjeverno hrvatskog primorja.

Međutim, u zadnje su vrijeme, prema medijskim izvještajima, već viđani i u Dalmaciji, ne samo u brdima, nego i u dolini Neretve, a evo sada smo dobili i jednu fotografiju risa s područja ljubuške općine.

Prema entitetskim zakonima o lovstvu, ris je u BiH trajno zaštićena vrsta, a BiH je potpisnica svih relevantnih međunarodnih konvencija, čime je ispunila sve formalne uvjete za zaštitu risa, piše Radio Ljubuški.

Naime, ris je na ovim prostorima već jednom istrijebljen. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća zbog pretjeranog izlova i gubitka staništa ris je nestao iz cijele zapadne i srednje Europe, a održao se jedino u planinskim i rijetko naseljenim područjima – Karpatima, Skandinaviji, Rusiji te na Balkanskom poluotoku.

U Dinaridima je ris opstao samo u izoliranim područjima Albanije, Makedonije i Kosova, dok su posljednji primjerci autohtone populacije ulovljeni u Hrvatskoj 1903., Sloveniji i Srbiji 1908., Bosni i Hercegovini 1911., te Crnoj Gori 1913. godine.

Početkom 70-ih godina ris je reintroduciran u više zemalja zapadne Europe, a naseljavanjem šest životinja iz Slovačke u Sloveniju 1973. godine utemeljena je dinarska populacija euroazijskog risa. Reintrodukcija u Dinaride se smatra jednom od najuspješnijih reintrodukcija velikih zvijeri, budući se populacija proširila iz Slovenije na Hrvatsku, te na Bosnu i Hercegovinu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.