Koalicija “Pod lupom” za sat vremena zabilježila 66 kritičnih situacija

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko promatranje Općih izbora 2018. u BiH danas na terenu ima oko 4.000 promatrača na 70 posto biračkih mjesta i 62 mobilna tima te promatrače u 143 lokalna izborna povjerenstva koji zajedno prate tijek izbornog dana.

Iz ove nevladine organizacije dat je presjek stanja zabilježen do osam sati.

Izborni dan je, navode iz Koalicije, na većini biračkih mjesta započeo bez većih nepravilnosti, ali s brojnim tehničkim nedostacima.

Velika većina promatrača “Pod lupom” nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora odbilo registrirati promatrače Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim povjerenstvima.

Ukupno do osam sati zabilježeno je 66 kritičnih situacija, od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska promatrača na biračka mjestima i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitih razina izborne administracije. Glasovanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića, navode iz Koalicije “Pod lupom”

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta, priopćili su, uglavnom su izvršene u skladu s propisima. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili nazočni na biračkom mjestu.

Na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinoga izbornog materijala. U izoliranim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati, između 7:00 i 7:15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7:15 i 8.00 sati otvoreno je pet posto biračkih mjesta. U izoliranim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasovanja, propćili su iz Koalicije.

Na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista s imenima i prezimenima članova biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu. Podsjećaju da je ovo preporuka Koalicije ”Pod lupom” koju je usvojilo Središnje izborno povjerenstvo te da je ista obaveza svih biračkih odbora.

Pozivaju građane i građanke BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

Za sve dodatne informacije mole građane da se obrate koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ”Pod lupom” Nini Zubović putem elektronske pošte [email protected] ili telefona 063 396 534.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.