Klimatske promjene: Ponedjeljak najtopliji dan na svijetu od početka mjerenja

Prosječna svjetska temperatura dosegla je novi maksimum u ponedjeljak, 3. srpnja, i prvi put premašila 17 Celzijevih stupnjeva, objavio je u srijedu BBC.

Američki istraživači rekli su da je novi rekord najveći gleda li se u odnosu prema bilo kojoj ljestvici mjerenja koja se provode od kraja 19. stoljeća.

Znanstvenici vjeruju da vrućinu uzrokuje kombinacija prirodnog vremenskog fenomena poznatog kao El Niño i emisije ugljičnog dioksida, prenosi Hina.

Potvrđeno je i da je prošli mjesec bio najtopliji zabilježeni lipanj na svijetu.

Znanstvenici američkog Nacionalnog centra za okolišna predviđanja rekli su da je 3. srpnja prosječna svjetska temperatura dosegla 17,01 Celzijusa, srušivši prethodni rekord od 16,92 Celzijusa iz kolovoza 2016. godine.

Znanstvenici su zabrinuti zbog porasta temperature na kopnu i moru od početka ove godine.

Rekordna proljetna vrućina u Španjolskoj te mnogim azijskim zemljama praćena je morskim toplinskim valovima na područjima gdje ih inače nema, poput Sjevernog mora.

U Kini se ovog tjedna nastavio dugotrajni toplinski val s temperaturama na nekim mjestima iznad 35 Celzijevih stupnjeva, dok je južni dio Sjedinjenih Država bio izložen zagušljivim uvjetima.

Vrijednost temperature izmjerena u ponedjeljak najviša je od početka satelitskog praćenja 1979. godine. Stručnjaci vjeruju da je to najviša izmjerena temperatura i od početka raširenih instrumentalnih mjerenja krajem 19. stoljeća.

Prosječna globalna površinska temperatura zraka koja je dosegla 17 stupnjeva Celzijusa prvi put otkako imamo pouzdane podatke, značajna je simbolična prekretnica u našem zagrijavanju svijeta, rekao je klimatski istraživač Leon Simons.

Sada kada počinje toplija faza El Niña, možemo očekivati puno više obaranja dnevnih, mjesečnih i godišnjih rekorda u idućih godinu i pol dana, upozorio je Simons.

Velika Britanija zabilježila je ove godine svoj najtopliji lipanj, a utjecaj visokih temperatura osjeća se i na svjetskim ekstremima. Na Antarktici je srušen srpanjski temperaturni rekord od 8,7 Celzijevih stupnjeva očitanih u ukrajinskoj istraživačkoj bazi Vernadski.

Znanstvenici vjeruju da će se odmicanjem ljeta i jačanjem El Niña vremenske prilike pogoršati.

Šanse su da će srpanj biti najtopliji ikad: ‘ikad’ znači od Eemiana prije nekih 120.000 godina, rekao je Karsten Haustein sa Sveučilišta u Leipzigu aludirajući na interglacijalno razdoblje koje je započelo prije 130.000 godina.

Iako će temperature južne hemisfere malo pasti idućih nekoliko dana, šanse su da će u srpnju i kolovozu biti dana koji će biti još topliji s obzirom na to da je El Niño sada u punom zamahu, dodao je.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Samo izmišljaju. Tko je prije to mjerio i plašio narod. Znalo je biti 42 stupnja a građevincima i radnicima lagali 5-6 stupnjeva manje. Stavi kapu, šešir i radi tko te pita. Ovo nisu klimatske promjene nego vještački i izrugivanje prirodi a i Bogu. Kazna vazda slijedi ali na zalost opet po malom covjeku. Do podne sunce, pa grmljavina kisa, led pa opet sunce. I svaki dan ko da netko stima po satu. Poplave, bujice u sred ljeca. Bas sve slucajno.!!!! Mozes mislit. Slucajno je tko i virus koji su nam pustili, tko i rat u Ukrajini, tko i milijuni migranata vojno sposobnih po EU itd….Sve je to plan i projekt mračnih sila i bolesnih glava. Sad ce nam zatrovati hranu, usjeve, žitarice, povrce a i do sada su nas dozirali po potrebi, zatrovat ce stoku, krave, krmenja, peradi. I sto slijedi.??? Plan velikog doktora, naučnika Bila. Njegova hrana,, zdrava,, iz laboratorija. Spas za narod, čovječanstvo kao i vakcine koje su nam davali…

  • Tko zeli prezivjeti treba se bockati svako 6 mjeseci i jesti meso iz Bilovog laboratorija. Ni slucajno domaću teletinu, piletinu, svinjetinu. To nije zdravo. Krave prde i podriguju i one su najveca opasnost i zagađivači. A ove rakete, bombe, zaprasivanja iz avijona to nas spasava. E moj narode, tesko nama ako nas G- 7 spasava. Eno Kolinda sa lijepim osmjehom posta zamjenica onom iz WHO. Sve jasno tko je i za koga radi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.