Klima u autu: Kako izbjeći pogreške koje smanjuju efikasnost?

Došlo je i vruće vrijeme koje traži da počnemo uključivati klima-uređaj u vozilima.

No, pri upotrebi klima-uređaja često ćemo pogriješiti. Nisu to greške zbog kojih će se nešto pokvariti, ali možete uvijek biti mnogo efikasniji.

Mnogi klimatizacijski sustavi trpe zbog nekvalitetnog održavanja pa je kod nekih marki automobila potrebno zamijeniti filter klime već nakon 15.000 kilometara. Tako će klima učinkovitije raditi, a spriječit ćete i širenje plijesni i bakterija…

Bolje je prilokom ulasaka u automobil otvoriti vrata i prozore prije nego što uključite klima-uređaj. Ovim jednostavnim postupkom temperatura se već može značajno smanjiti. Nakon što se automobil prozrači, možete ući, zatvoriti vrata i prozore i uključiti klima-uređaj, savjetuje Revija HAK.

Ovih 8 stvari biste trebali provjeriti prije odlaska na put

Da bi se postigla ravnomjerna raspodjela protoka zraka, otvori za odzračivanje trebaju biti usmjereni prema gore, a ne prema licima putnika. Još je bolje uključiti otvore koji idu uz vjetrobransko staklo. Ovim jednostavnim postupkom zrak kvalitetnije struji kroz unutrašnjost automobila (toplina se penje).

Neposredno nakon ulaska u automobil, može biti korisno uključiti unutarnju recirkulaciju na nekoliko minuta jer će to još brže hladiti unutrašnjost. Nakon par minuta uključite dovod vanjskog zraka. To će omogućiti sustavu da ravnomjernije i učinkovitije rasporedi protok zraka.

U nekim predjelima i ljeti može biti prilično prohladno jutro. Međutim, često je pametno odmah uključiti klima-uređaj. To sprječava zamagljivanje prozora kad vanjska temperatura počne lagano rasti, zaključila je Revija HAK.

Na koju temperaturu moramo namjestiti klimu za najsigurnije korištenje?

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.