Kinezi traže hercegovačka vina

Dok Hercegovci tek bojažljivo govore o svojim vinima, ljubitelji dobre kapljice u Kini su odlučni; donesite ga koliko god imate, ovo je izvanredno vino. Ovakvu ponudu dobila je grupa hercegovačkih vinara koja ovih dana boravi u Kini, svjetskoj sili koja, za razliku od EU-a koji se muči s recesijom i financijskim problemima, bezbrižno dočekuje 2013. godinu, piše Večernji list.

Prezentacija hercegovačkih vina je održana je u gradu Shenzhen, smještenom u južnom, središnjem dijelu poluotoka Kawloon, u provinciji Guandong. Pedesetak službenih predstavnika kineske ekonomije s velikom pažnjom pratilo je prezentaciju, no kruna svega bila je degustacija vina. Oduševljeni su, posebno Blatinom, Kamenim vinom, Žilavkom, ali i drugim. Kolike su potrebe ovoga grada za vinom teško je procijeniti, ali njegovih 17 milijuna stanovnika vjerojatno bi popilo i hercegovačke izvore vode, a tek vino?

“Surađujemo već dvije godine. Iznenađeni smo i zadivljeni. Oni su tržište, ne samo za vino, već i za sve što se može proizvesti”, kaže Željko Nakić, direktor vinarije Čitluk, koji je s još nekoliko vinara posjetio ovo nezasitno tržište.

Hercegovački privrednici oduševljeni su ovom idiličnom zemljom. Ugodno su iznenađeni poslovnim odnosom, ali životom koji žive Kinezi.

“Sjediti u restoranu na dalekom istoku i piti Kameno vino, to je nešto što ni u snu nisam mogao sanjati. Zamislite, jedna vinoteka u Shenzhenu ima samo hercegovačka vina. Cijene ih, ali i dobro “pašu” uz njihovu malo žešću hranu”, kaže Žarko Romić, jedan od članova grupe.

Dok mi iz Hercegovine mislimo kako je to zemlja siromaha, hercegovački privrednici uvjerili su se kako je to zemlja radnika i ekonomskog preporoda Kina je postala druga ekonomska sila svijeta i ozbiljno ugrožava prvo mjesto Sjedinjenih Država.

Dok je ostatak svijeta okovan recesijskim strahom i krahom eurozone, Kina se gradi, razvija… U Kini, prema posljednjem popisu stanovništva, od 1,3 milijarde ljudi, živi i 600 tisuća stranaca. Najviše ih je iz Južne Koreje, SAD-a i Japana. Među njima više je muškaraca – 57 posto.

“Uvjerili smo se kako naša vina imaju veliku mogućnost. Odlučili smo tamo graditi i hercegovačke konobe u kojima će, osim naših vina, dobro ići i ostale delicije, primjerice pršut, sir iz mjeha i mnogo toga. Veliko je to i tržište”, tvrdi Nakić.

(grude-online.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.