Kineski turisti iz Wuhana nakon putovanja kroz Hrvatsku posjetit će i BiH

U subotu je nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana (između Slovenije i Hrvatske) stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Prema našim informacijama, oni su na tlo Europe doputovali avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma, piše Index.hr.

Nitko nije imao simptome bolesti.

Kamo su se zaputili?

Prema informacijama posjeduje Index, Kinezi koji su pristigli u Hrvatsku su turisti, a doznao se i njihov plan puta.

Jučerašnji dan su nakon ulaska u Hrvatsku trebali provesti na Plitvičkim jezerima. 

Danas bi, pak, tijekom dana trebali posjetiti Dalmaciju, konkretno Zadar i Dubrovnik.

Nakon toga planiraju posjetiti BiH.

Vozaču ostavili upute

Bus s kineskim turistima iz Wuhana, grada iz kojeg je krenuo koronavirus, zaustavljen je na Bregani, a putnici su dobili upute o tome što moraju činiti ako primijete simptome.

Osim toga, vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojemu se mora javiti ako primijeti da netko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Odgovor nadležnih službi i NP Plitvička jezera

Novinari su pokušali kontaktirati nadležne službe i NP Plitvička jezera kako bi doznali više informacija. 

Najprije su nazvali HZJZ, čija je dežurna epidemiologinja rekla da joj od jutra zvoni telefon građana koji su u panici.

Nema potrebe za panikom, rekla je i dodala kako informacije u članku o njihovom dolasku točne kada se radi o smjernicama HZJZ-a.

Potom su zvali policijsku upravu zagrebačku i policiju na Bregani. Na Bregana se nitko nije javljao, dok su u PU zagrebačkoj radili na provjeravanju informacija u suradnji s policijom na Bregani. Na telefonski broj NP Plitvička jezera se nitko nije javio.

Policija: U busu ih je bilo 29, pregledani su u Milanu

Oko podneva su stigle informacije iz PU zagrebačke vezano za ulazak turista iz Kine u Hrvatsku. Dežurna službenica za odnose s javnošću je potvrdila kako su kineski turisti ušli u Hrvatsku oko 11:25 sati.

Jučer oko 11:25 sati je na granični prijelaz Begana pristupio autobus s 29 osoba iz Narodne republike Kine, odnosno iz grada Wuhana i okolice. Obavljenom graničnom kontrolom utvrđeno je da su iz Kine doputovali u Milano, a u zračnoj luki u Milanu je provjereno njihovo zdravstveno stanje, poručila je.

Dodala je i kako su nadležne službe obaviještene s njihovim dolaskom te kako sve prate.

O njihovom dolasku je obaviješten HZJZ, koji je zatražio da ih upoznamo s načinom postupanja u slučaju uočavanja sumnjivih simptoma te sa sadržajem letka o mjerama prevencije za putnike, što je i napravljeno, dodala je.

Potvrdila je kako nakon putovanja kroz Hrvatsku turisti nastavljaju u BiH.

Autobus kineskih turista iz Wuhana doputovao u Hrvatsku

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.