Kineski špijunski balon leti iznad SAD-a

Sumnja se da kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana, a visoki američki dužnosnici savjetovali su

Jasno je da je namjera ovog balona nadzor, rekao je novinarima visoki dužnosnik američke obrane.

Između Kine i SAD-a, dva najveća svjetska gospodarstva, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana, što uključuje i američke vojne zrakoplove s posadom.

Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod “svemira”, prenosi Hina.

Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina.

Balon je, kako se naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznoj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, što je, kako tvrde dužnosnici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Američki dužnosnici iznijeli su to pitanje svojim kineskim kolegama. Ukazali smo im na ozbiljnost koju za nas ima to pitanje, rekao je jedan dužnosnik.

Špijunski baloni iznad SAD-a letjeli su nekoliko puta posljednjih godina, ali čini se da se ovaj balon zadržava dulje nego u prethodnim slučajevima, rekao je dužnosnik.

Trenutno procjenjujemo da taj balon ima tek ograničenu dodatnu vrijednost iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka, ali unatoč tome poduzimamo korake za zaštitu od prikupljanja osjetljivih podataka stranih obavještajnih službi, rekao je dužnosnik.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • da treba malo obuzdati ove američke ludjake koji bi samo klali ubijali otimali od sirotinje izazivali ratove rusi i kinezi na njihove granice idite što oni rade na vašim ove ludjake i pede.. treba pod hitno stavit pod kontrolu dok ne unište ostatak svijeta a ako neće da se smire sarmate šalji

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.