Kineske kompanije voljne sudjelovati u gradnji cestovne infrastrukture u BiH

Autocesta

Tijekom 8. Međunarodnoga infrastrukturnoga investicijskoga i građevinskoga foruma, održanoga 1. i 2. lipnja u Kini, kineske kompanije za investicije i gradnju infrastrukturnih objekata izrazile su spremnost za aktivno sudjelovanje u gradnji cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, prije svega u gradnji preostalih dionica Koridora 5-c.

Također su izrazili spremnost za gradnju Koridora 5C prema dosadašnjem modelu, kao i mogućnosti gradnje putem koncesijskoga modela i javno-privatnoga partnerstva.

Dvodnevnoj konferenciji u Kini je u ime Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine sudjelovao ministar Ismir Jusko, priopćeno je iz tog ministarstva.

Konferencija je okupila oko 60 ministara prometa i komunikacija, mnogobrojne međunarodne stručnjake iz oblasti prometa i investicija, izaslanike nacionalnih banaka, predstavnike Svjetske banke, Kineske razvoje banke, Azijske razvojne banke, Islamske banke za razvoj, kao i najvećih svjetskih kompanija uključenih u građenje i održavanje infrastrukture.

Konferencija je bila prilika za otvaranje tema o novim inicijativama kojima bi se unaprijedio dalji razvoj cestovne infrastrukture u svijetu te olakšao prijelaz na učinkovit, siguran i održiv sustav mobilnosti.

Aktivnu ulogu na konferenciji imao je ministar Ismir Jusko koji je pored ostalog prezentirao infrastrukturni potencijal što ga nudi geoprometni položaj Bosne i Hercegovine, prvenstveno kad je riječ o gradnji Koridora 5C.

Ulaganja u gradnju infrastrukture u Bosni i Hercegovini višestruko će utjecati na razvoj gospodarstva, što će donijeti veću zaposlenost, uštedu vremena, ali i unapređenje razvoja infrastrukture cestovnog prometa te istodobno pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju okoliša. Ministar Jusko naglasio je dominantno angažiranje domaće operative kad je riječ o gradnji infrastrukture u BiH bez obzira na to koja strana kompanija pobijedi na tenderu.

Kako je tijekom konferencije izraženo veliko zanimanje većega broja kompanija za investiranje i gradnju cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, na poziv organizatora je ministar Jusko sudjelovao na završnoj press-konferenciji.

Odgovarao je na pitanja vezana za projekte cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, kao i drugih investicija koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, prije svega od kineskih kompanija te o značaju angažovanja domaće operative prilikom izvođenja radova.

Sudionici dvodnevne konferencije, među njima i međunarodni financijski stručnjaci, investitori i izaslanici nacionalnih promotivnih banaka, imali su priliku upoznati se i s novim inicijativama za prijevoz, kao što je program podrške za čistiju i održivu mobilnost.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.