Kina želi ulagati u BiH, a BiH izvoziti u Kinu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu s potpredsjednikom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC) Maom Peihuom i članovima delegacije ove kineske institucije o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ocjenjujući političke i ekonomske odnose sa NR Kinom najvišom ocjenom, članovi rukovodstva Zastupničkog doma državnog parlamenta naglasili su činjenicu da se suradnja dvije zemlje unapređuje na svim poljima, od političko-institucionalnog i ekonomskog, do suradnje u oblastima obrazovanja i kulture, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

BiH podržava ”Jednu Kinu”

Zahvaljujući gostima na dosadašnjoj pomoći i ulaganju u gospodarstvo BiH, članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH još jednom su naglasili da će naša država nastaviti podržavati princip “Jedne Kine“, koji podrazumijeva puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ove prijateljske države.

Članovi Kolegija Zastupničkogdoma iznijeli su ocjenu da NR Kina preuzima ulogu globalnog ekonomskog lidera, te pozdravili intenziviranje razgovora o povećanju trgovinske razmjene i novim kineskim investicijama. S tim u vezi spomenuti su razgovori o izgradnji “Bloka 7“ Termoelektrane u Tuzli, što će, kako je rečeno, predstavljati najveću posljeratnu investiciju u oblasti energetike u BiH.

Naglašen je i snažan interes bh. gospodarstvenika za mogućnosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na kinesko tržište.

Izražavajući zahvalnost zbog dosljedne podrške koju BiH daje politici “Jedne Kine“, potpredsjednik CPPCC-a potvrdio je da NR Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izražava spremnost da nastavi da investira u BiH i da pruža podršku ekonomskom razvoju svih dijelova naše zemlje.

Najvažniji partner za ”jedna pojas- jedan put”

Podsjetivši na činjenicu da je BiH, kroz projekt izgradnje Termoelektrane Stanari, bila prva europska država koja je iskoristila sredstva iz Projekta 16+1, Peihua je naglasio da Vlada NR Kine Bosnu i Hercegovinu smatra jednim od najvažnijih partnera u regiji i u realizaciji Programa “Jedan pojas – jedan put“, zasnovanog na uzajamnom političkom poštovanju i ekonomskom razvoju Kine i svih zemalja obuhvaćenih ovim programom.

Članovi rukovodstva Zastupničkog doma PSBiH tijekom susreta s kineskim dužnosnicima izrazili su zabrinutost zbog krize na korejskom poluostrvu, te nadu da će NR Kina svojom mudrom politikom doprinijeti mirnom rješavanju te krize, navodi se u priopćenju.

Unaprijediti suradnju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegov zamjenik, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, sastali su se danas u Sarajevu sa delegacijom Narodne političke konsultativne konferencije NR Kine (CPPCC) koju je predvodio potpredsjednik Ma Peihua i koji je predsjedavajućem Zvizdiću prenio pozdrave predsjednika Vlade NR Kine Wen Jiabaoa.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima i saradnji dviju država. Suglasili su se da su odnosi BiH i NR Kine dobri i prijateljski i izrazili spremnost da ih i u narednom razdoblju treba unapređivati i proširivati.

Razgovarali su i o realizaciji velikih gospodarskih projekata, kao i o nastavku suradnje posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i turizma. Izraženo je uverenje da je u narednom razdoblju potrebno nastaviti ostvarivati veću trgovinsku razmjenu. Govorili su i o važnosti inicijative Jedan pojas – jedan put i naglasili su potrebu unaprieđivanja suradnje u okviru formata Kina + 16.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je u završnoj fazi procedura ukidanja viza za kineske građane i da u narednom razdoblju Bosna i Hercegovina planira da bude domaćin konferencije o turizmu na kojoj bi nazočili ministri turizma koji su članovi grupe Kina +16.

Sastanku je nazočila veleposlaniica NR Kine u BiH Chen Bo, pripćeno je iz Vijeća ministara BiH

(Fena)

Komentiraj: