Kim Jong Un: Naša ekonomska strategija je bila neuspješna

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rekao je da njegov petogodišnji ekonomski plan nije dosegao svoje ciljeve “gotovo ni u jednom sektoru”, na otvaranju kongresa vladajuće Radničke stranke, javila je u srijedu korejska državna novinska agencija KCNA.

Rijetko političko okupljanje, kojem je Kim posljednji put bio domaćin 2016., privuklo je međunarodnu pozornost s obzirom na to da se očekuje da Kim predstavi novi petogodišnji ekonomski plan te ciljeve vanjske politike, samo dva tjedna prije nego što novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme ured.

U svome uvodnom govoru, Kim je rekao da je zemlja od svojeg posljednjeg sastanka postigla “čudesnu pobjedu” u osnaživanju svoje moći i globalnog prestiža, referirajući se na vojni napredak koji je kulminirao 2017. uspješnim testovima interkontinentalnih balističkih raketa koje su u stanju dobaciti do unutrašnjosti SAD-a.

No petogodišnja ekonomska strategija koju je predstavio 2016. nije uspjela ostvariti ciljeve, rekao je, pozvavši na jačanje sjevernokorejske samodostatnosti kako bi se mogli nositi s unutarnjim i vanjskim izazovima koji, kako je rekao, ometaju napredak zemlje.

Strategija je trebala biti ispunjena prošle godine, no ciljevi su strahovito izostali u gotovo svakom sektoru, rekao je Kim, a prenijela KCNA.

Po pitanju globalne pandemije, Kim je pohvalio članove stranke zbog osiguravanja “stabilne situacije protiv koronavirusa od početka do kraja.”

Rezolutno su prevladali poteškoće u vrijeme neviđeno dugačke i rijetke globalne zdravstvene krize, dodao je.

Sjeverna Koreja nije službeno prijavila nijedan slučaj koronavirusa, iako je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila tisuće “mogućih slučajeva”.

Sjevernokorejske vlasti rekle su da ne može biti isključeno izbijanje zaraze jer je zemlja imala aktivnu trgovinu i kretanje ljudi s Kinom prije nego što je u siječnju zatvorila svoje granice.

Na kongresu koji će trajati nekoliko dana, ukupno osmom i drugim pod Kimom, sudjeluje 4.750 delegata i 2.000 promatrača, rekao je Kim.

Na fotografijama KCNA-e, vidljivo je da nitko ne nosi masku, a među sudionicima nije bilo praznih mjesta, za razliku od nekih drugih nedavnih javnih događanja.

(Hina)

3 komentara

  • Glupane komunistički! Odmah pređite na kapitalističko poslovanje, odmah otvori granice, odmaj proglasi slobodu govora. Ne možeš držati stalnu diktaturu. Država ti je obično govno. Jadni narod!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.