Kim Jong-un i Donald Trump potpisali povijesni sporazum: Svijet očekuje velika promjena

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak nakon sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom da je postignut ‘velik napredak’, nakon čega su obje strane potpisale sporazum koji su okarakterizirali povijesnim, obećavši svijetu ‘veliku promjenu’.

Dvojica čelnika izišla su zajedno nakon radnog ručka iz hotela, a na upit novinara kako su prošli razgovori Trump je rekao: Velik napredak – stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro. Idemo sada na potpisivanje, rekao je američki predsjednik dodavši kako se radi o ‘povijesnom sastanku’ i ‘povijesnom dokumentu‘ o kojem će se detalji iznijeti na predstojećoj tiskovnoj konferenciji.

Dodao je kako će sjevernokorejskog čelnika pozvati u posjet Bijeloj kući te kako proces denuklearizacije očekuje ‘vrlo, vrlo skoro’.

Zajedno su prošetali oko hotela Capella u kojemu su se održali povijesni razgovori, nakon radnog ručka na kojemu je bilo riječi o načinima kako riješiti problem nuklearnog naoružanja na Korejskom poluotoku.

Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče, rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti ‘sjajan’.

Doista se izvrsno osjećam,rekao je Trump.

Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam.

Kim je uzvratio: Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su … mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje.

Dennis Rodman ganut

Nekadašnja zvijezda američke košarke Dennis Rodman unio je u utorak dašak ekstravagantnosti na summit Kim-Trump iznoseći svoje gledanje na ishod razgovora.

Kim Jong-un ‘želi unaprijediti svoju zemlju … A Donald Trump će napraviti dobar posao, istaknuo je, ganut, na CNN-u, s crvenom kapom na glavi na kojoj je bio slogan kampanje Donalda Trumpa ‘Učiniti Ameriku opet veliko’

Bivšemi košarkašu su postavljana pitanja kao i sjevernokorejskim nuklearnim stručnjacima izravno iz Singapura, kamo je doputovao dan ranije.

Kim je ‘veliko dijete, premda je malen’ i mislim da Donald Trump shvaća da su Sjevernokorejci jedno srce i jedna duša, potiču divljenje i međusobno se vole, dodao je, zauzimajući medijski prostor dok su dvojica čelnika bila usred razgovora.

Ne činim ovo radi novca, nisam to ni počeo radi novca, rekao je, izrazivši nadu da će vidjeti Kim Jong-una, svog ‘prijatelja do kraja života’ prije nego se on vrati u Pjongjang.

No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u knjižnicu gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja. Iako se o nuklearnom arsenalu nije izjasnio, Kim Jong-un je poručio: Ovaj susret je dobar uvod u mir.

Dvojica čelnika su zatim počeli sastanak s izaslanstvima a nakon toga će imati radni ručak kojim će se završiti povijesni summit o budućnosti sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.