Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, oduzima mu se 1,7 milijuna KM

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, osuđen je na devet godina zatvora. Prvosteupanjskom presudom naloženo je i oduzimanje imovine u vrijednosti od 1,7 milijuna KM. Anes Sadiković osuđen je na dvije godina zatvora.

Kako se navodi u presudi, Čauševiću će biti oduzeta četiri stana, četiri poslovna prostora i tri njive, javlja N1.

Kemal Čaušević i još 53 osobe uhićeni su u lipnju 2014. godine u akciji “Pandora”. Među uhićenima su bili i zaposlenici spomenute državne institucije, kao i carinskih terminala. Optužnica je potvrđena 2017. godine.

Tužitelj Dubravko Čampara ocijenio je da je dokazano da je Čaušević početkom 2007. stupio u kontakt sa trgovcima tekstilom Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem.

Dogovorio je da će favorizirati njihove tvrtke na štetu drugih. Kazao je i da će im se priznavati manje cijene na fakturama od stvarnih i da njihova roba neće biti detaljno pregledana.

Čampara se osvrnuo na izjave svjedoka koji su naveli da su Sadiković i Karić zauzvrat Čauševiću davali 1.000 KM po uvezenom kamionu. Dodao je da je Čaušević na taj način dobio više od 1,7 milijuna. Od Sadikovića blizu 1,3 milijuna, a od Karića oko 425.000 KM.

Tužitelj e podsjetio na svjedočenje Karića, koji je osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje, kao i na iskaze drugih svjedoka.

Obrana je naglasila da je Čauševiću mandat na poziciji direktora UNO-a istekao 8. prosinca 2008. godine. Smatra da nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret nakon tog razdoblja.

(www.jabuka.tv) 9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.