Kazne za propušteni tehnički pregled stižu čak i ako je vozilo u garaži

Za većinu obitelji, tehnički pregled vozila veliki je namet za kućni budžet.

Neki ga odrade kada skupe novac, a neki i zaborave da bi trebali na tehnički, primjerice, s motociklom koji se vozi samo za lijepih dana, i parkiran je u garaži.

Zato je zadarska policija pozvala građane da provjere valjanost prometnih dozvola. U sustavu vide kada je tehnički istekao bilo vozilo na cesti ili u garaži. Kazna je 90 eura, a za pravne osobe čak 660.

Nije rijetkost da vozači na kućnu adresu dobiju policijsku “čestitku” od 90 eura, a auto je u garaži cijelo vrijeme. Nakon toga, u čudu nazivaju postaju prometne policije.

Pitaju o čemu se radi, zašto im je došla kazna, a vozilo se nalazi u garaži. To je to. Znači, nisu odjavili svoje vozilo u roku od 15 dana i na kućnu adresu su dobili kaznu, objašnjava za HRT Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

No, ili zbog toga što je tehnički pregled u tom trenutku jednostavno preveliki udar na novčanik ili zbog zaboravljivosti, dio ga vozača jednostavno ne obavi na vrijeme. Takvih je u ovom trenutku oko 2200 na području Zadra.

Vozač koji se zatekne u prometu kojemu je isteklo važenje prometne dozvole kažnjava se s 90 eura ako je ispod 15 dana od onog dana da je isteklo važenje, a 260 eura ako je prošlo više od 15 dana, kaže Grbin.

Ima, naravno, i revnih koji na tehnički pregled odu i desetak dana ranije kako bi imali vremena za eventualni popravak vozila.

Uvijek redovno obavim tehnički, čak i unaprijed, ako treba, rekla je jedna prolaznica za HRT.

Dobijem upozorenje svaki put od HAK-a prije vremena na e-Građani da mi je vrijeme za tehničko osiguranje, rekao je jedan prolaznik.

Mislim da sam prošle godine na dan isteka shvatio da imam tehnički pa da sam to kroz dan, dva išao obavljati, rekao je drugi.

Tko nema novca za tehnički može u roku od 15 dana besplatno odjaviti vozilo. U protivnom, kazna od 90 eura stiže za auto u garaži, a čak 260 eura za auto na cesti. 660 eura i više platit će, pak, pravne osobe, bilo vozilo na cesti ili u garaži.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Triba im para. Zašto bi ga odjavljivao ako će možda plaća za 20 dana i nastavit ću ga vozat u međuvremenu vozam po potrebi ženino ili nikakvo ako mi ne treba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.