Katolici slave Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Katolička Crkva danas slavi blagdan Tijelova ili Brašančeva, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koji se slavi u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Blagdan se pojavljuje u 13. stoljeću, kada je augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu.

Papa Urban IV. 1264. objavljuje bulu kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, no brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. proširuje blagdan Tijelova na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je spomen na ustanovljenje euharistije i misterija pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv. Slavi se u četvrtak poslije Blagdana Presvetog Trojstva, dakle, deveti četvrtak nakon Uskrsa, što ove godine pada 26. svibnja, prenosi Hina.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

 • Moja žrtva na oltaru ništi grihe u svom žaru,
  pred njom bježi pakla tama,jer je Božje Janje s vama !

  Hranite se mojim tijelom,pojite se krvlju vrelom,
  usred Božjeg svetog hrama moje Srce bit će s vama!

  Pred tobom če zloba pasti,s Tobom će nam sreća cvasti!
  U nebu ćeš biti s nama , jer si reko ;Ja sam s vama !

 • Blagdan Tijelova lijepo i dostojanstveno smo proslavili Misom i procesijom kroz Posušje nadam se na korist sviju i na slavu Boga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.