Katolici slave svog prvomučenika svetog Stjepana

Blagdan je sv. Stjepana. Danas, drugoga dana Božića, Katolička crkva prisjeća se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Stjepanje je državni blagdan u BiH i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kad počinje blagoslov obitelji.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači “kruna”, “vijenac”.

On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem.

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!” Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i kamenom, znakom “oruđa” kojim je ubijen, u drugoj.

Prema običajima, na današnji se dan ide u posjet rodbini, susjedima i prijateljima, a mnogi roditelji s djecom odlaze u crkvu gledati jaslice.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

    • Što je danas, i u kojemu obliku, negdje eventualno zakonski na snazi nema s tim direktno veze.

     Ne radi se tu “samo o napuštanju vjere”.
     Posrijedi je izmišljanje oblika nove religioznosti, grubo nipodaštavajući postojeću, uz reinvenciju nekih minulih događaja koji su se zbili otprilike 30-ak godina prije toga, a sve prožeto izrazitim helenističko-poganskim svjetonazorom, elementima i kultovima.

 • Tko još vjeruje u ove srednjovjekovne mitove bez da se zapita malo ima li to sve smisla? Zar je stvarno moguće da toliko ljudi misli da je ovo sve istina?

  Ako Bog postoji on sigurno nije neki nesigurni, osvetoljubljivi Bog koji je pričao prije 2000g i sada šuti. Bog je u prirodi, u nama, u svima, on ne kažnjava niti šalje ikoga na vječne muke u pakao i slične srednjovjekovne gluposti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.