Kasnit će se s objavom rezultata popisa stanovništva

Popis stanovništva BiH

Početak objavljivanja konačnih rezultata popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. mogao bi biti prolongiran, poručili su iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije navode kako na zadnjoj sjednici Središnjeg popisnog ureda nije usvojen prijedlog jedinstvenog programa obrade popisne građe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013 godine, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka.

Naime, prijedlog nije usvojen zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle suglasnost o setu pravila za određivanje statusa stalnog stanovništva koja će se koristiti tijekom obrade podataka popisa. Središnji popisni ured je zaključio kako Agencija za statistiku BiH treba dopuniti prijedlog jedinstvenog programa s usuglašenim primjedbama i sugestijama i dostaviti ga Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji.

Iz Agencije poručuju da Vijeće ministara BiH, na osnovi memoranduma o razumijevanju, koji je potpisalo s Europskom komisijom i Vijećem Europe 18. travnja 2012., može zatražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije da predloži set pravila koja će omogućiti da rezultati popisa 2013. godine u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i usporedivi.

”Zbog svega navedenog, početak objave konačnih rezultata popisa mogao bi biti prolongiran”, priopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.