Kasnit će isplata mirovina: Nedostaje 20 milijuna maraka!

Isplata travanjskih mirovina u Federaciji BiH počela je 7. svibnja, ali nitko sa sigurnošću ne zna kada će svi korisnici primiti svoj novac. Ono što je sigurno jeste da do 15. ili čak 20. svibnja mirovine neće dobiti oko 30 posto umirovljenika. Za njihovu isplatu u Zavodu PIO/MIO nedostaje oko 20 milijuna KM. Za ukupnu mjesečnu isplatu svih mirovina neophodno je osigurati 150 milijuna maraka. Šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u FBiH Tomislav Kvesić u izjavi za “Dnevni avaz” kazao je da će se mirovine isplaćivati kako bude pristizao novac na račun Zavoda.

Prema optimističnim procjenama Kvesića, isplata će početi na vrijeme, ali ipak će trajati onoliko dana koliko bude potrebno da se prikupi sav potreban novac.

“Da imamo sva sredstva, isplatili bismo sve u jednom danu, zato će se isplata i ovog mjeseca odužiti. Nakon što prvog dana isplatimo većinu sredstava, ostatak mirovina isplaćivat ćemo shodno dnevnom prilivu sredstava, a koliki će taj priliv biti, teško je prognozirati”, kaže Kvesić.

Ovakva situacija nastala je zbog duga na računu Zavoda, većeg od 100 milijuna maraka, koji se odavno vuče. Uprkos najavama umirovljenika da će izaći na prosvjede, Kvesić tvrdi da redovnijih isplata ne može biti, kao ni povećanja od pet posto koje umirovljenici traže.

Iako se Vlada FBiH hvalila da je akcijom Federalne uprave inspekcijskih poslova povećan broj radnika koje su poslodavci morali osigurati, ta mjera dala je tek paušalan rezultat. Propao je i plan prodaje imovine u vlasništvu Zavoda PIO FBiH, od čije je zarade trebao biti osiguran novac za redovniju isplatu. Od predviđene prodaje većeg broja objekata u vlasništvu Zavoda PIO, prodato je samo nekoliko manjih, i to u Ljubuškom, Kaknju i Novoj Biloj.

“Iluzorne su priče da se mirovine mogu povećati, ali ako se poveća broj zaposlenih, kako je to obećavano, to bi bilo moguće. Od prodaje manjih objekata zaradili smo oko 50.000 KM, to je za naše potrebe sitno. Posljednji pokušaj prodaje bio je objekt hotela “Ero”, koji smo prvobitno procijenili na 24.000 milijuna KM, a potom smanjili drugom prodajom na 22 milijuna, dok smo treći put išli izravnom pogodbom, ali ni tu nije bilo ponuda”, istaknuo je Kvesić.

(Avaz.ba)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.