Kartice ili gotovina: Kako se zaštititi od prijevara na godišnjem odmoru?

Godišnji odmor sve je samo ne odmor ako zbog neopreznosti ostanete bez novca. Evo na što posebno paziti i u najopuštenijim trenucima.

Godišnji odmori nisu samo prilika za uživanje na suncu i moru, nego prestavljaju i opasnost od raznih prijevara, pogotovo onih novčanih. Mnogi od nas cijele godine s oprezom pristupaju online transakcijama i kartičnom plaćanju, no s približavanjem odmora, kao da se i ta navika istopi. Donosimo vam popis situacija u kojima oči valja držati otvorenima i na godišnjem odmoru.

Bankomati

Prije no što ubacite karticu, dobro pogledajte bankomat, posebno ulaz/izlaz za kartice, kako biste se uvjerili da na njega nije postavljen dodatak za snimanje kartičnih podataka. Primijetite li nešto sumnjivo, nemojte ga koristiti, već odmah obavijestite banku čiji je bankomat.

PIN za debitnu ili kreditnu karticu je vaš tajni broj. Stoga ga nemojte dijeliti s drugima na bilo koji način: usmeno, telefonski ili elektroničkom poštom, a pogotovo ne putem društvenih mreža.

Prilikom unosa PIN-a sakrijte ga rukom kako biste onemogućili snimanje. Izbjegavajte bankomate na mračnim i osamljenim mjestima ako u blizini uočite sumnjive osobe.

Ne tražite pomoć od nepoznatih osoba koje se nalaze u blizini bankomata ibudite oprezni ako vam se za vrijeme transakcije obraćaju neznanci sa savjetima, nudeći vam pomoć ili komentirajući svoja iskustva.

Karticu uvijek držite na oku

Prilikom plaćanja karticama nastojte karticu uvijek držati na oku. PIN je najbolje zapamtiti. Ako ste zapisali PIN, nemojte taj zapis nositi sa sobom i držati ga blizu kartice, pa ni u mobitelu.

Karticu koristite osobno kad god je to moguće. Na put je dobro ponijeti više od jedne kartice te ih nositi odvojeno.   Pokušajte ju uvijek držati na istom mjestu u novčaniku. Tako ćete najlakše primijetiti ako nedostaje.

Ukoliko ju izgubite ili vam je ukradu, prijavite to banci u najkraćem mogućem roku kako biste lopove onemogućili u pražnjenju vašeg bankovnog računa.

Je li vam kartica doista nužna na plaži ili kod bazena? Ako nije, radije jeostavite u hotelskom sefu. Pripazite da netko uvijek čuva stvari dok se kupate jer se uz karticu najčešće nalaze i dokumenti te ostale važne, vrijedne stvari.

Ne ostavljajte karticu, novčanik i dragocjenosti u vozilu bez nadzora, pogotovo ne na vidljivom mjestu. Time biste riskirali ne samo krađu, već i provalu u auto.

Ne nosite veće iznose gotovine sa sobom kako bi se izbjegla veća šteta u slučaju gubitka ili krađe novčanika.

Torbica ili jakna prebačena preko stolice u kafiću ili restoranu vama iza leđa mamac su za džepare. Držite ih uvijek na oku.

U šetnji nepoznatim gradom pobrinite se da su vam putovnica, kartica i druge dragocjenosti spremljene na sigurno. Torbica oko struka ili vrata, obješena ispod majice dobra je zaštita od džepara. Pripazite na njih kad god se nađete u gužvi, javnom prijevozu…

Savjeti za sigurnije internetsko bankarstvo

Usluga internetskog bankarstva je kod svake banke vizualno različita, no tehnološka platforma koja se brine za sigurnost podataka je svugdje gotovo ista, kaže Bojan Alikavazović, samostalni sistem inženjer specijalist u Sektoru IP komunikacija i sigurnosti u tvrtki Combis.

Za sigurnije obavljanje transakcija valja uzeti u obzir nekoliko osnovnih smjernica. Prva je provjera autentičnosti.

Prilikom korištenja internetskog bankarstva, a u trenutku autorizacije obratite pozornost na nekoliko pojedinosti.  Gornji lijevi ugao adresne trake sadrži oznaku https, odnosno polje gdje upisujete internetsku adresu svoje banke.

Klikom na malu sličicu lokota dobit ćete poruku Secure Connection. To znači da ste pristupili valjanim internetskim stranicama banke, a digitalni certifikat potvrđuje autentičnost stranice.

Ako je lokot zelene boje tada je stranica ispravna. No ako je lokot prekrižen ili crvene boje, tada postoji sumnja da ste posjetili lažnu stranicu.

Istovremeno provjerite i internetsku adresu koja je trenutačno upisana u adresno polje, i to odmah nakon što stranica završi s kompletnim učitavanjem sadržaja.

Internetska adresa mora biti adresa vaše banke. Sve neuobičajene varijacije, pa čak i jednog slova, mogu ukazivati na to da ste preusmjereni na lažnu stranicu.

Nemojte preskakati upozorenja koja vam prikazuje web pretraživač tijekom korištenja internetskog bankarstva, već ih pažljivo pročitajte. Ako ne razumijete upozorenje, radije upitajte IT stručnjaka ili nazovite info telefon svoje banke.

Internetsko bankarstvo koristite isključivo na računalima koja poznajete. Izbjegavajte računala koja su javno dostupna, poput onih u kafićima ili zračnim lukama.

Najbolje je vlastito kućno računalo s instaliranom i licenciranom antivirusnom zaštitom. Besplatna antivirusna rješenja u pravilu nemaju napredne mehanizme zaštite.

Na što treba paziti prilikom plaćanja online

Kod plaćanja karticama na internetu važno je detaljno provjeriti uvjete poslovanja web trgovine: uvjete plaćanja, rokove za prigovore i povrate…

Kupovinu preko interneta obavljajte kod ovlaštenih trgovaca. Izbjegavajte nepoznate trgovce čije se poveznice reklamiraju na društvenim mrežama nudeći poznate marke raznih vrsta proizvoda po iznimno povoljnim cijenama. Dodatno provjerite digitalnog trgovca i linkove putem kojih se spajate prije nego unesete podatke za plaćanje.

Poželjno je izbjegavati kupovine atraktivnih brendova po izrazito niskim cijenama prezentiranu na oglasima na društvenim mrežama ili internetu. Često je riječ o lažnoj robi ili prijevari. Klijentu se naplati iznos kupovine, ali su moguće situacije da nikad ne primi robu.

Ako se ne odjavljujete redovno s korisničkih profila na servisima na kojima imate pohranjene brojeve kreditnih kartica (PayPal, Google i slično), izlažete se dodatnom riziku.

Riječ je o stranicama na kojima nema dodatne potvrde tokenom odnosno web trgovina ili platni servis ne podržavaju sigurnosni standard. Može se dogoditi da ćete svoj smartfon, laptop ili tablet računalo dati na korištenje ostalim ukućanima koji će omaškom potvrditi dodatne transakcije (najčešće djeca).

Oprezno s osjetljivim podacima

Ako prilikom plaćanja na internetu od vas usmeno ili pisanim putemzatraže slanje presliku kartice (lica i naličja), PIN-a  ili bilo koji podatak s kartice poput broja kartice, datuma važenja kartice, kontrolnoga broja i tome slično, imate razloga sumnjati kako imate posla s prevarantima.

Nikad – ali nikad – nemojte slati kartične podatke društvenim mrežama ili e-mailom, a nemojte ih niti odavati trećim nepoznatim osobama. To se odnosi ne samo na upis, već i na slanje fotografija kartica, sudjelovanje u igrama koje traže takve podatke…

Također, otkrivanjem informacija o osobnim podacima (broj osobne iskaznice, broj putovnice, OIB i slično) povećavate izglede da ćete postati žrtvom internetske prijevare.

Korisne savjete i preporuke možete potražiti na stranici Sigurnost na internetu Hrvatske udruge banaka.

 

(Tportal.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.