Kardinal Puljić: Vlasti BiH ignoriraju zahtjeve Crkve za povratom otete imovine

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić upozorio je u ponedjeljak kako vlasti Bosne i Hercegovine uporno ignoriraju zahtjeve Katoličke Crkve za povratak nacionalizirane imovine te je nezakonito dodjeljuju i uništavaju.

Unatoč brojnih pisanih zahtjeva i osobnih razgovora, ni vlast niti mediji nisu zainteresirani za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata oduzete crkvene imovine koja se uništava, preprodaje ili prepisuje na druge vlasnike, rekao je kardinal Puljić na otvaranju zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Prema ranijim podacima Crkve, njima su komunističke vlasti oduzele desetine zgrada i drugih objekata te tisuće hektara zemljišta.

Slična je situacija i s drugim crkvama i vjerskim zajednicama koje su u središtima Sarajeva, Banja Luke, Mostara i drugim sredina posjedovale iznimno atraktivne nekretnine.

Vlasti BiH su bile pripremile donošenje Zakona o restituciji, što je jedan od uvjeta Europske unije za njezino napredovanje. Njegovo donošenje zaustavila je međunarodna uprava u toj zemlji.

Prema ranijim procjenama u Bosni i Hercegovini je predmetom restitucije trebalo biti obuhvaćeno milijun hektara zemljišta i oko tri milijuna četvornih metara poslovnog i stambenog prostora.

Vrijednost te imovine, kako su procijenili u Komisiji za restituciju Vijeća ministara BiH, iznosi oko 55 milijardi maraka (oko 27,7 milijardi eura). Zakonom o restituciji je predviđao da u ovoj zemlji do kraja 2028. godine treba biti vraćena sva imovina koja je nacionalizirana od 1. siječnja 1945. do početka 2005. godine.

Kako su izvijestili iz Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH, kardinal Puljić je na zasjedanju tamošnjih biskupa upozorio i na to kako su vjerski službenici diskriminirani jer nemaju zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je u ime Hrvatske biskupske konferencije izrazio potporu biskupima u BiH te Hrvatima katolicima u pravcu “izgradnje boljeg i pravednijeg društva u Bosni i Hercegovini”.

(Hina)


9 komentara

 • SKANDALOZNO! NADAM SE DA CETE DOBITI TU IMOVINU!! IAKO NEZNAM STA CE VAMA CRKVENIM SLUZBENICIMA!! VEC KAD JE DOBIJETE, PRODAJTE, NAPRAVITE DOM ZA STARCE!

  7
  2
 • Je li vam na popisu i zemljište u Mostaru na kojemu se nalazi tzv *partizansko* groblje ??? Vratite to zemljište i neka vlast to ruglo izmjesti sukladno zakonskim propisima

  6
  6
 • I eto ti uzroka sveg sranja u hrvata. Crkva šutila na notornu pretvorbu&privatizaciju, jer je mislila uzet dio kolača, i onda ih ovi zeznuli. Narod popušio, crkva se gubi. Dio se radikalizira u doktrinalnom smislu, a dio se odaje i živi hedonističkim životom do zla boga. “Plaudite, amici, comedia finita est.”

  4
  2
 • I mene je isceralo s radnog mjesta na biro za zaposljavanje i cekaj nekoliko godina mirovinu i stize konacno.Boze mili suza u mene kad je stigla ta prva , bila je bas za germe.Sad zato imam 450 km i naprosto ne znam kud cu od para.Srecom pijem samo destak tableta dnevno za razne tegobe.Mogo bi kadgod i nas takve spomenit , da nam vrate ono nase osim dostojanstva naravno.

  11
  1
  • Šta ti se ne uklapa? Određenom, “konzervativno-tradicionalnome”, dijelu crkve – a taj i takav nije zanemariv među hrvatskim klerom – nije zapravo stalo do potlačenog čovjeka, kao takvog, već do zakona i vlasti, jer oni misle silom zakona i represije čovjeka držati u određenom metafizičkom “stanju” kojemu u legislativnome smislu ima, ali tek nekakve, “nade” u “spasenje”. To je u osnovi jedan konzistentan i koherentan društveni sustav. Novci tj. imetak, bogatstvo, im u tome svemu kroz povijest jesu bili i mogu biti od presudnoga značenja, pa stoga i tendencije da se povrati što im je procesima sekularizacije oduzeto. Osim toga, momentalno histeriziraju uglavnom na tematiku pobačaja, rađanja, braka, i ostalih emotivno i teološki zapaljivih dilema i pitanja gdje su u stanju mobilizirati i koncentrirati emociju, pa se onda pod utjecajem mass-histerije i uopće egzistencijalne bijede možda izrodi još gdje-kakvo “viđenje” ili “ukazanje”, kakav “spjev o Bogo-čovjeku” kao npr. onoj jadnici Mariji Valtorti.

   1
   1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.