Kardinal Puljić u Olovu: Ovaj mali virus bio je dovoljan da nas podsjeti da smo smrtni

Sveto misno slavlje u Gospinom svetištu u Olovu i ovoga prvoga svibanjskoga dana, na početku svibanjskih pobožnosti, predslavio je nadbiskup metropolit vrhosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju fra Joze Marinčića, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene i upravitelja olovskog svetišta fra Ilije Božića.

Zbog aktualnog stanja, sveta misa je slavljena bez vjernika koji su svake godine pohodili ovo najstarije hodočasničko mjesto na Balkanu.

U svojoj propovijedi kardinal Vinko Puljić osvrnuo se na zaziv Nebeskoj Majci za zdravlje bolesnih.

U tom duhu i mi dolazimo Mariji da joj izreknemo što nas boli. Sigurni smo da će nam ona pomoći zagovorom majčinom skrbi. Ovih dana svašta proživljavamo pred ovom zaraznom bolešću. Osim ove bolesti tu su brojne druge bolesti. Zašto se toliko brinemo za zdravlje, upitao se kardinal Puljić dodajući kako nam je Bog povjerio da se brinemo o svom zdravlju.

Izgubio je čovjek onaj prirodni ritam i živjeti s prirodom. Nisam stručnjak za medicinu, ali vidim i sam da načinom života često sami uzrokujemo bolesti koje nas snađu, dodao je kardinal Puljić u svojoj propovijedi.

Nadalje je istaknuo kako osim tjelesne boli čovjek boluje i od duševne boli.

U zadnje se vrijeme sve češće govori o depresijama i duševnim bolima. Za tjelesnu bol normalno je da tražimo liječničku pomoć, a za načetu psihu ljudi ne žele tražiti pomoć psihijatra. To područje u čovjeka bude načeto. Najteži je problem kada osoba ne vidi problem, ističe kardinal dodajući kako naknadno izbija sve ono što je načelo njihovu psihu.

Kardinal Puljić također je govorio i o trećoj dimenziji tj. o duhu.

Postoji duhovna bolest – grižnja savjesti. Najdublje posljedice kod čovjeka ostavlja grijeh kojega čovjek počini kršeći zakon, moralni zakon. Posebno se krše dvije zapovijedi ljubavi. Nije Bog dao zapovijedi da nas optereti nego da nam da putokaz da čovjek normalan ostane i postigne životni cilj – vječni život, kazao je kardinal Puljić.

Pandemija koronavirusa nas je naglo probudila iz najveće opasnosti u koje pojedinac i čovječanstvo može upasti, a to je iluzija od svemoći. Taj mali sićušni virus bio je dovoljan da nas podsjeti da smo smrtni, da vojna moć koja guta najveći dio proračuna i sva tehnologija nisu dovoljni da nas spasi, zaključio je kardinal Puljić u svetištu Majke Božje u Olovu.

Inače, Olovsko svetište Majke Božje spada među najveća hodočasnička mjesta na Balkanskom poluotoku. Prema jednom zapisu iz 1679. godine, Gospi u Olovo hodočastili su katolici i inovjerci, osim iz Bosne, također i iz Bugarske, Srbije, Albanije i Hrvatske. I u današnje vrijeme olovsko je svetište privlačno hodočasničko mjesto. Mahom se hodočasti na svetkovinu Velike Gospe, sredinom mjeseca kolovoza, a i u drugim prilikama.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

  • Reći ti , poštovani Kardinale, političarima koji vode Hrvate da su smrtni. Oni to ne vide, samo grabe sebi i svojim

  • Ja neznam kardinale koju vjeru i o kakvoj ti propovjedas,zar niste dosad sve drugacije propovjedali,da se svako malo rekli ne boj te se i da tako u Bibliji pise.ne bojite se abortusa,preljuba,droge,kocke,pedofilije…….a boji te se Smrti,zasto ako vijerujete u Isusa Krista!?sad se ne cudim kakvi smo,nasi pastiri pokazase da i sami ne vjeruju,ono sto propovjedaju.rece mi jedna zupnik uvijek propovjeda postite,a ja petak pokucam i on sav mastan od mesa otvori…..?ta ni nas Vinko nije ostrha ovaki!?

  • Boji se Kardinal Suljic smrti jer ce onda biti jedan muslimanski sluga manje na ovoj planeti. Lijepo on sa svojim nevjernim komunistickim Papom Franjom sudjeluje u uroti sa svjetskim mocnicima protiv katolika.

  • E neka te je moj kardinale podsjetio virus da si smrtan, a to sto ubijate duhovni i vjecni zivot nije te briga. Kome propovijedas u praznoj crkvi? S kim si u zajednistvu preko tv ekrana? Ovo sto ste ucinili, cast samo nasem biskupu Pericu, iz straha da obustavite sav vjerski zivot neka vam je na sramotu. A pred Bogom do kojeg ne drzite cete odgovarati za ovo zlo sto nam prirediste.

    • Aj ne kenjaj, sta je trebalo, da su Crkve prepune u doba gdje citav svijet gleda drzati se mjera?? Pa vi stvarno niste normalni, to nije vjera, to je bolesni i neodgovorni FANATIZAM. Nikad to s vjerom ne mijesaj, inace nista bolji nisi od onih zaludjenih islamista koji se u ime svoje vjere dizu u zrak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.