Kardinal Puljić predvodio misno slavlje na 5. Obiteljski dan u BiH

Peti Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini i Drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba svečano je proslavljen u nedjelju, 31. srpnja 2022. u vjernicima ispunjenoj župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu.

Nakon što su okupljeni vjernici zajedno izmolili krunicu i imali prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi, Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem i predsjednikom Vijeća za obitelj BK BiH mons. Markom Semrenom, pomoćnim biskupom banjolučkim.

U svom pozdravu kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić zahvalio je biskupima što su svojom nazočnošću posvjedočili “blizinu maloj, kućnoj, obiteljskoj Crkvi, osobito obiteljima koje su pritisnute križevima neuposlenosti, razdvojenosti i bolesti”.

Zahvalio je i braći svećenicima, osobito generalnom vikaru mons. Slađanu Ćosiću, generalnom tajniku BK BiH mons. Ivi Tomaševiću, arhiđakonu mons. Pavi Jurišiću i drugim svećenicima koji su se pridružili obiteljskom hodočasničkom molitvenom hodu”. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji 5. obiteljskog dana BK BiH i doprinijeli da molitveni vikend na Kupresu bude dostojanstven i lijep od ministranata preko čitača do zbora pod ravnanjem maestra Petra Tokića.

Prije početka Misnog slavlje kardinal Puljić je u predvorju crkve blagoslovio vitraje Svete Obitelji, blaženog Alojzija Stepinca, sv. Jeronima i kraljice Katarine koje je iznad ulaznih crkvenih vrata izradio akademski slikar i dekan Likovne akademije na Širokom Brijegu gosp. Svetislav Cvetković – Sveti, a darovale pojedine obitelji kojima je na kraju Mise predan pretisak vitraja.

Foto: KTA

Obraćajući se okupljenima, kardinal Puljić je podsjetio da je 2013. godine posvetio ovu župnu crkvu Svetoj Obitelji te da upravo u toj crkvi na 5. Obiteljski dan u BiH posebno mole za posvećenje svih obitelji. Kazao je da također mole za djedove, bake i sve starije osobe kao i za državne vlasti da donose takve zakone koji će pomoći da zažive istinske vrijednosti i bude zaštićena obitelj, a ne zakone protivne Božjim zakonima. Pozvao je na molitvu Svetoj Obitelji da čuva svaku obitelj, ali i narod i cijelo čovječanstvo kao velike obitelji.

Prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Vukšić koji je na početku srdačno pozdravio “sve obitelji okupljene i ujedinjene u molitvi u povodu Petog obiteljskog dana: sve djedove i bake, očeve i majke, sinove i kćeri”. Pozdravio je i “sve biskupe i svećenike, redovnike i redovnice, predvodnike i članove naših biskupija, župa i redovničkih zajednica koje su naše duhovne obitelji” i zahvalio im za njihovo “služenje i za duhovnu, savjetodavnu i materijalnu skrb za obitelji”. Zahvalio je i članovima Vijeća za obitelj Biskupske konferencije BiH “za pripravu ovoga duhovnog zajedništva” te “župniku, njegovu pomoćniku i svim njihovim suradnicima koji nas svake godine u ovoj prigodi rado i velikodušno prime” te “dragim pjevačima, koji ove godine dolaze iz Tomislavgrada, Stipanića, Bukovice i Seonice”, prenosi KTA.

Kao zajednica Isusovih vjernika okupljeni smo danas u povodu Petog obiteljskog dana u ovoj lijepoj crkvi na Kupresu. Ona je posvećena Svetoj Obitelji pa nas i to nuka da već na početku ovoga razmatranja sve svoje obitelji, jednako one koje su okupljene na ovoj svetoj Misi kao i one koje nam se pridružuju svojim pobožnim molitvama u crkvama po našim župama, preporučimo u zagovor Bogorodice Djevice Marije i njezina zaručnika blaženoga Josipa. Po njihovu zagovoru molimo Božji blagoslov za sve obitelji iz kojih potječemo i u kojima živimo, kao i za svaku obitelj u svijetu. Molimo za njihovu sreću, uspjeh, blagostanje i duhovni rast svakoga njihova člana. Molimo da muževi i žene jačaju u međusobnoj ljubavi i povjerenju te budu otvoreni za novi život. Njihov je, naime, jedinstveni privilegij i poslanje, čast i dostojanstvo u tomu što, po rađanju novih slika i prilika Božjih, nastavljaju Božje djelo stvaranja… Najvažnije što otac može učiniti svojoj djeci jest da voli njihovu majku. A najvažnije što majka može učiniti svojoj djeci jest da voli njihova oca. I najvažnije što njih dvoje zajedno mogu učiniti svojoj djeci jest da njihova djeca vide i znaju da se oni vole i da se u takvu obiteljskom okruženju odgajaju i odrastaju, kazao je nadbiskup Tomo dodajući da “za sreću nije dovoljna samo kuća već je potreban dom” prema prastaroj mudrosti “da kuću grade ruke, a dom gradi srce” odnosno da je “u srcu pravo bogatstvo, a u lisnici samo novac”.

Foto: KTA

Molimo posebice za obitelji koje su ugrožene nedostatkom sloge i povjerenja, manjkom sigurnih i dostatnih sredstava za život, koje traže svoj krov nad glavom ili sigurno radno mjesto. Molimo i za one koji imaju lijepe kuće a izgubili su dom, kao i za one koji imaju pune lisnice a u srcu nemaju bogatstva. Molimo da, po zagovoru Josipa i Marije i također uz našu konkretnu pomoć i solidarnost, svi nađu prava rješenja za svoja iskušenja. I molimo neka odgovorni na vlasti potrebe i prava obitelji uvijek drže na vrhu važnih pitanja za koja treba tražiti najbolja rješenja jer, davno je rečeno da i snaga nacije proizlazi iz zdrave obitelji i doma, kazao je predsjednik Biskupske konferencije BiH ističući podsjećajući na biblijski nauk “da se oca i majku poštuje ne samo zbog duga prema onima koju su nas rodili nego i radi vlastite sreće”.

Isus je rođen u obitelji u kojoj je imao također djeda i baku: Joakima i Anu, čiji smo zajednički blagdan proslavili prije nekoliko dana. A vrlo blizu spomenutom blagdanu, u četvrtu nedjelju mjeseca srpnja, Katoličke crkva od 2021. godine obilježava svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Ove godine je to pod geslom: ‘Rod donose i u starosti’ (Ps 92,15). Dȁ, upravo tako: Rod donose i u starosti. Jer netko je djed samo zato što je otac nečijeg oca ili nečije majke, a netko je baka samo zato što je rodila nečiju majku ili nečijeg oca. I zahvaljujući samo njima postoje sinovi i kćeri, unuci i unuke. Oni su poput nekoga stabla zasađenog u prošlost na kojemu lista naša sadašnjost. Da njih nije bilo, mi ne bismo ni postojali ni donosili rod. I upravo zato svojim bakama i djedovima svi duguju veliku zahvalnost. Oni su, kad se tako promatra, ‘živi znakovi dobrohotnosti Boga koji daruje život u izobilju’, rekao je nadbiskup Vukšić oslanjajući se ovogodišnju poruku pape Franje za II. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

U poruci za njihov ovogodišnji dan papa Franjo veli: Blagoslovljena je kuća u kojoj živi starija osoba! Blagoslovljena je obitelj u kojoj se starije poštuje, kazao je nadbiskup Tomo te svoju propovijed zaključio sljedećom molitvom: Sveta nazaretska obitelji, Isuse, Marijo i Josipe, učini i od naših obitelji mjesta zajedništva i ognjišta molitve, istinske škole evanđelja i male domaće Crkve. Sveta nazaretska obitelji, neka se nikada više u obiteljima ne događaju nasilja, zatvaranja i podjele: neka svaki onaj koji je ranjen ili sablažnjen ubrzo upozna utjehu i ozdravljenje. Sveta nazaretska obitelji, daj da se ponovno u svima nama probudi svijest o svetom i nepovredivom značenju obitelji, njezinoj ljepoti u Božjoj namisli. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen”.

(www.jabuka.tv)

1 komentar