Kardinal Puljić o poziciji Hrvata: Boli kad netko kaže “Mi ćemo vam dati”, nemojte, samo priznajte da mi imamo prava

Vrhobsanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koji je u jednodnevnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, primio je u utorak u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je rekao kako ta županija želi ojačati suradnju s Hrvatima u BiH.

Mi živimo na prostoru uz granicu sa Srbijom i BiH i želimo povezati Hrvate na tim prostorima. Želimo dobru suradnju s našim susjedima i stvarati prijateljstva, rekao je župan Galić te dodao kako je s tim u vezi bitna suradnja s Vrhbosanskom nadbiskupijom.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vino Puljić je rekao kako svojim posjetom dvjema slavonskim županijama želi produbiti odnose koji su u prošlosti formalizirani ugovorom o prekograničnoj suradnji.

Želimo taj dogovor nastaviti, ali sada moramo dogovoriti i sastanak s novim ministrom zaduženim u hrvatskoj Vladi za prekograničnu suradnju. Za nas je to jedno ohrabrenje u BiH da nismo ostavljeni na milost i nemilost zbivanjima, kako u materijalnom, tako i psihičkom osjećaju da smo jedan narod iako živimo u dvije države, izjavio je novinarima nakon razgovora sa županom kardinal Puljić.

U vezi s problemom izbjeglica, vrhbosanski nadbiskup je ocijenio da Europa i svijet ne čine ništa kako bi uklonili uzroke migracija.

To znači da uklone rat i siromaštvo i pomognu ljudima da mogu živjeti na svojoj grudi. To je jedan veliki propust i grijeh moćnika ovoga svijeta, istaknuo je kardinal i dodao kako posebne osjećaje gaji prema izbjeglicama koje su žrtve rata.

Po njegovim riječima, ima i onih trećih koji “imaju strategiju koja je vrlo delikatna”.

Kardinal Puljić je rekao i kako duboko cijeni ulogu medija u društvu te kako je “prevažno da mediji vole istinu”.

Ono što mene duboko boli je da se često prenose krive stvari, a nikada nisam čuo da je netko ponudio ispriku za to. Od medija očekujem taj pošten stav bez obzira na to bili crkveni ili sekularni. Svi moramo služiti društvu, poručio je.

Na pitanje novinara mogu li Hrvati u BiH izgubiti konstitutivnost, vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je odgovorio kako BiH nije samo pitanje Hrvata, nego svih triju naroda.

Nažalost, nama drugi kapu kroji. Mi ne želimo ništa drugo doli jednaka prava i mene duboko boli kada kažu “mi ćemo vam dati”, Nemojte nam davati, priznajte da imamo prava i pomozite nam ostvariti ta jednaka prava, rekao je, ističući kako je BiH zemlja u kojoj se ukrštaju razni interesi Istoka i Zapada i teško je reći tko tu igra kakvu igru.

Tijekom boravka u Vinkovcima kardinala Vinka Puljića primio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, a poslijepodne se u Osijeku sastaje s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i održava tribinu o položaju Hrvata u BiH. Posjet Slavoniji završit će svetom misom koju će predvoditi u župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Osijeku.

Za boravka u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetit će i nekoliko tvrtaka.

(Hina)


8 komentara

 • Moj brate, kardinal umjesto da grmi, on cvili. Pa kako mislite placuci ista ostvariti.
  Nama je najveca nesreca sto nas vode i predstavljaju placke i kukavice.
  Boze nas sacuvaj od nasih placka i kukavica.

  • Zaboravio si napisati izdajice. Izdajice nas vode, a nitko nista ne poduzima. Mi smo bezveze jer bi se normalan svijet pobunio prvo nakon afere sa smiljem zatim nakon ovog s aluminijem.
   Ili Lustracija ili Germanizacija

 • Uvazeni Kardinale vasa kukavicka politika koja je nejasna od pocetka, od Dejtona nas dovede do nestanka. A agresivna politika Cerica, Bakira, Komsica, Kavazovica njih dovede da su priznati i u svijetu i u krugovima MZ- ce. I sto nam vrijede te tvoje lijepe, umjerene izjave i zalopojke a nestade nas. Jedni cobani halame, vicu, deru se, psuju ali otjerase vukove i sacuvase stado. Drugi pastir miran, ne vice, ne galami, ne psuje a vukovi mu prepolovise stado. Tko je Kardinale bolji coban, pastir..? Koji izgubi pola stada ili koji sacuva stado.?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.