Karamatić: Križ na Blidinju smeta, a zastave ISIL-a po Bosni ne smetaju?

Bilo kakav hrvatski ili katolički simbol u BiH izaziva negativnu reakciju sarajevskih (bošnjačkih) medija, političara, stranaka, intelektualaca. Posljednji na meti se našao 15-metarski križ na Blidinju.

Vjerni tradiciji omalovažavanja i izražavanja mržnje prema svemu hrvatskom i katoličkom u Bosni i Hercegovini, sarajevski mediji su se sada obrušili i na postavljeni križ na Blidinju.

Naime, na Blidinju je nedavno postavljen 15 metara visok križ u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara. Projekt je pokrenut na inicijativu Ekološko-turističke udruge “Blidinje” , a provodi se uz podršku općina Posušje i Tomislavgrad, Hrvatskoga planinarskoga društva “Pločno” Posušje, Planinarskoga društva “Orlova stina” Tomislavgrad , Udruge “Visit-Blidinje” i Franjevačke kuće molitve “Masna luka”.

U Sarajevu je taj čin, pak, prepoznat kao “obilježavanje teritorija“. Ovakav stav artikulirao je Nerin Dizdar, dužnosnik SDP-a iz Stoca, inače poznat po izražavanju netrpeljivosti i širenju govora mržnje prema svemu što je povezano s hrvatskim i katoličkim identitetom u BiH.

Križ na Blidinju je tako odmah po postavljanju postao jedna u nizu meta velikobošnjačkih šovinista. Mnogi ni dan-danas ne mogu prihvatiti postojanje križa na brdu Hum iznad Mostara, kao ni zvonik župne crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, hrvatskoga grba na brdu Planinica također iznad Mostara, ali ni bilo koji drugi hrvatski ili katolički simbol u Bosni i Hercegovini.

Mario Karamatić, član Predsjedništva Hrvatskoga narodnoga sabora BiH i predsjednik HSS-a BiH je za Dnevnik.ba izjavio kako je čudno da “neovisni politički analitičari” imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije.

Jasno je kako dajem punu potporu podizanju križa u Parku prirode Blidinje, koje je iniciralo Ekološko – turističko udruženje Blidinje. Križ je postavljen u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara, a osim toga simbolizira i to kako na području Blidinja već stoljećima žive kršćani, preciznije Hrvati, o čemu postoje i povijesni zapisi, izjavio je Karamatić.

Što se tiče burne, negativne reakcije dijela tzv. “neovisnih političkih analitičara ” koji se odreda, iako “neovisni” pojavljuju na listama SDP-a ili DF-a, rekao je, bilo bi zanimljivo čuti njihovo mišljenje o zastavama ISIL-a koje se vijore u selima oko Tuzle, ili čuti njihovo mišljenje o terorističkim napadima koji su napravljeni u BiH u ime Islamske države.

Jasno kako nisu, niti će ikada prokomentirati tako nešto ali im zato smeta simbol vjere jednoga od konstitutivnih naroda koji žive u BiH. Dok ‘neovisni politički analitičari’ imaju problem sa religijama koje na ovim prostorima postoje već stoljećima, a nemaju problem sa agresivnim i militantnim islamskim učenjem koje je uvezeno iz Saudijske Arabije, ovoj zemlji se ne piše dobro, rekao je Karamatić.

Inače, ovo je bio drugi slučaj širenja “antihrvatske” histerije u svega nekoliko dana, jer je tijekom vikenda sarajevske dušebrižnike uzbunila i zastava hrvatskog naroda koja se tijekom “pojavila” na utakmici između Zrinjskog i Sarajeva u Mostaru.

(www.jabuka.tv)

37 komentara

 • Bravo Karamatiću iskren bez dlake na jeziku ,a taj mali arapin dizdar neka sebe sazida 2 sa2 i neka ga to je njegov teritorij ne Stolac može Neretva hladna
  0  0
 • Neka sarajevski mediji i njihova šovoinistička piskarala jedu gow… govedinu. I neka idu u pi… pivnicu, mat… matetmatički institut……………………………………………..
  0  0
 • Sta si ti bio do rata . Kim sta ti je prvi hrvatski presjednik bio do rata.?sta je hercegovina bila do rata? Sta ti je hrvatska bila do rata?…….ne prdite vise dosta mi vas je sta je ko bio?
  0  0
 • Sve su samse da ce Hrvata nestat , pa ce tako i krizeva – krizevi ce nas istrijebiti Hrvate (a i neka ) . Islam je kao i katolicanstvo (zabluda) ali su oni zivlji , pa ce se duze zadrzati . VJERE SU OPIJUM COVJECANSTVA ! ! !
  0  1
 • Bilo bi dobro da ovi kvazibosnjaci tragaju za svojim korjenima zmaju li da su se poturcili poradi pogodnosti na teret svojih bliznji pa niste vi dosli iz turske lude jedne.
  0  0
 • Svi ovi bosancerosi su poturice. Nisu imali hrabrosti boriti se protiv Turaka nego odmah uzeli njihovu vjeru. Obranise Hrvati i Srbi svoje sad je poturicama tesko sto su ispali jad i kukavice.
  0  0
 • Dajte pomozite financijski da se ovaj kriz i kapelica dovrse pa nek im je veca muka …hrvati se nikad nisu bunili protiv njihovih vjerskih obiljezja pa netribaju oni ni protiv nasih
  0  0
 • Jebli vas krizevi i polumjeseci i crkve i dzamije vise, je li dosta vise tog nazadnog i nakaradnog obiljezavanja teritorija, kome se vise busamo u prsa da svaki grad ima po pet krizeva na okolnim brdima i svaka kasaba po pet dzamija u krugu od 500 metara?!
  PRAVITE FIRME, FABRIKE, RADNA MJESTA, STVARAJTE BUDUCNOST dok nas jos uvijek ima nesto u BiH!!! Nece narod zivjeti od krizeva i dzamija.
  0  0
  • Normalno da sam gladan, kakav cu biti u ovoj drzavi kad nisam clan partije? Gdje to je u svijetu normalno da se gradi toliko krizeva, bogomolja i slicno, a narod ti nema drugog izbora nego se doslovno moliti da dobije koru kruva jer je sam zaraditi ne more? Koja to je ”ekstremno religijska” drzava ujedno i razvijena i moderna u svijetu? Ajde bjezi, gluposti.
   0   0
 • Tako treba da se javit politicari i ne Date svoje.A ne ko u Sirokom Kraljevic M dozvolio Turcinu da usred grada drzi fabriku Mesa koja nema svinjske proizvide i Sa poreznim dugom.i neplacen strujo.neizmirenim platam prijasnji radnik.
  0  0
 • gdje je nestalo 7 milijardi maraka od trošarina —-3 komentara
  križ na blidinju—————————————————-18 komentara

  lova naša dvadeset posto, lopovi naši dvadeset posto
  blidinje naše , križ naš sto posto

  naše pljuvanje po karamatiću sto posto
  0  0
  • To ti je sav sukus ovog jada i bijede ovdje. Loze se na nekakve krizeve, turcine, balije, ustase, cetnike, a kad trebaju ustati protiv onih koji ih REALNO kradu (a to su NASI, nikakvi navodni i tzv njihovi) i smiju im se u lice sa izbornih plakata, onda sute kao picke, placenici obicni i beskicmenjaci-
   0   0
 • Napravite jos veci…pa nek se izjedaju od muke…
  Al muslimani su bas netolerantni ljudi…uvik nam prigovaraju i zugaju za crkve,kapelice,krizeve,a kad ste culi katolika da zvoca na njih di su sagradili dzamiju….bas su bezveze…krepat ce od muke kako su poceli 🙂
  0  0
 • ” A JA , BOŽE SAČUVAJ DA BIH SE IČIM PONOSIO OSIM KRIŽEM GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA PO KOJEM JE MENI SVIJET RASPET I JA SVIJETU ” ( GAL 6,14 ) .
  0  0
 • Hrvati postavljaju krizeve po brdima a muslimani osvajaju institucije t.j. vlast pa se cudimo sto smo zadnja budza na svirali.
  0  0

Komentiraj: