Kapetan Šutalo: Duplo veći brod može proći ispod mosta, nego što smije uploviti u Neum

“Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz, tako da duplo veći brod može proći kroz prolaz, nego što može uploviti u Neum”, objasnio je kapetan Neumske kapetanije Stojan Šutalo.

Naime, maksimalna dužina koja može da uplovi u Neum je do 100 metara, a ispod mosta mogu proći mnogo veći brodovi.

Peljar je međunarodni priručnik koji služi pomorcima da bi lakše pristali na sva urbana i neurbana mjesta na svijetu. Prema tom priručniku najveći gaz broda koji može uploviti u Neum je 5 i pol metara, odnosno dužine do 100 metara a u BiH, prema riječima kapetana Neumske kapetanije ne postoji nijedno plovilo u registru preko 12 metara.

U kapetaniji koja upravlja ovim akvatorijem ima registrirano oko 200 plovila, međutim nisu oni svi u Neumu, nalaze se od Crne Gore do Istre. To su građani BiH koji registriraju ovdje a odmaraju se na nekim drugim lokacijama i tamo koriste ta plovila. Nijedno plovilo u registru nemamo preko 12 metara, kazao je Šutalo za N1.

Posljednji put brod dužine 100 metara u Neum je uplovio 2003. godine i prema riječima kapetana Šutala koji je tada bio s njima, nakon što je zapuhao vjetar posada je pobjegla iz zaljeva.

2003. je prvi vojni brod oko 100 metara, Nikolas, američke armade uplovio je u Neum, oni su se tu usidrili, imali su remorkere, zapuhao je noću vjetar, i ta velika armada je pobjegla glavom bez obzira iz Zaljeva, objašnjava prvi čovjek Neumske kapetanije.

Naime, brod prilikom sidrenja mora baciti četiri svoje dužine kako bi mogao nesmetano kružiti, a zbog orkanskih vjetrova koji ovdje pušu velika mogućnost je da će se brod nasukati.

Šutalo je potcrtao da nije problem prolazak ispod mosta, nego uplovljavanje u Neum:

Ispod Pelješkog mosta je ostavljen toliki prolaz da duplo veći brod može proći ispod mosta nego što može uploviti u Neum.

Takođe je istaknuo da osim što u BiH nema velikih brodova, ne postoji ni Zakon o vodnom prometu na razini države.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Kapetane Sutalo objasni ti to Komsicu kad se nacvrlja rakijetine… Nije bitno sto tu moze proci bitno je RH- koj obustaviti gradnju mosta. Samo neka je napako i kontra. Covjek je u konfliktu sam sa sobom na ogledalu ili zrcalu.. Bakir i Komsic su tandem snova, tandem koji hrvate mrzi iz dna duse. Nije im lako sa tim zivjeti…

  15
  1
 • Može Sejdo popušiti Džaferoviću, Džaferović Sejdi i oba Dodiku, a mogu i svim Hrvatima na svijetu. Most pomalo stasa!

  4
  1
 • Jedini pomorci koji nešto mogu objasniti krkanskoj bitangi Sejdi Komšića su oni iz tzv “pomorskog društva sarajevo”. Oni su također bitange, a u životu su samo plovili Miljackom, zajedno sa sarajevskom kanalizacijom. Sejdo je klup kao tovarov k…., a samo je od njega gluplji lojavi Bakir.

 • Sve bi bilo dogovoreno,da ovi ne zagovara tuđe interese ,dobro se zna koji su interesi turčina i sve te vrste od istoka,nećeš bando manipulacije hinjave provesti .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.