Kandidate za državnu službu u Hrvatskoj birat će robot

Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ivan Malenica odlučio je stati na kraj zapošljavanjima “preko veze” u državnu službu te je raspisao natječaj kojim bi se u potpunosti digitalizirao proces prijma, a na koji je protekli tjedan pristiglo devet ponuda.

Izrada Metodologije ima cilj spriječiti da se zadaci ponavljaju i da kandidati koji su više puta sudjelovali na testiranju ili na drugi način bili upoznati sa sadržajem ranijih testova imaju prednost pred drugim kandidatima, navodi se u natječajnoj dokumentaciji, piše Jutarnji list.

Nabava je raspisana za takozvani “Centralizirani sustav selekcije i normativnog okvira” za prijam u državnu službu, a to znači da bi se u potpunosti digitalizirao proces zapošljavanja kako bi se, među ostalim, primjerice, izbjegla dojavljivanja pitanja na državnom stručnom ispitu, pa i takozvana zapošljavanja “preko veze” te s “članskom iskaznicom”.

Podsjetimo, samo na jedan među posljednjim poznatim slučajevima, naime, USKOK sumnjiči Josipu Rimac, bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, da je pomagala srediti prolazak na državnom stručnom ispitu svojim prijateljima i stranačkim kolegama.

Kako za zapošljavanje “preko veze” više ne bi bile odgovorne fizičke osobe, vladajući su odlučili za 10,9 milijuna kuna (bez PDV-a), kolika je vrijednost nabave, kupiti program koji će, pojednostavljeno rečeno, nasumce “izbacivati” pitanja te odabirati najbolje kandidate prema unaprijed definiranim kriterijima.

Cilj projekta je uspostava objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, temeljenog na stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima, koji će osigurati zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata te time pridonijeti unapređenju učinkovitosti javne uprave i povećanju usmjerenosti javne uprave potrebama korisnika, stoji u natječajnoj dokumentaciji.

Selekcija će se, stoji nadalje, provoditi centralizirano, online testiranjem, čime će se osigurati objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata, piše Jutarnji list.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • 10,9 milijuna kuna + PDV za program koji ce iz bazena od npr 1000 pitanja sastavljati test sa 40 random pitanja i onda ce provjeravati odgovore i izracunati broj bodova.
    Ovo moze proc samo u ovim nasim ex Yu vukojebinama.
    To je program koji napise student 4. godine nekog IT fakulteta za par tjedana

  • MeRe..meRe..sto ne bih moglo!Samo neka mu stave cip..tj.program–KRADEZE–podnaslov –Josipa Rimac–i vuk sit i ovce na broju!Da nije ZALOSNO..bilo bi smijesno

  • Po meni bi bilo najbolje u Bosni i Hercegovini a i u Hrvatskoj da premijeri i predsjednici države budu roboti.Em, nemaju sklonost korupciji, rodbinskim i stranačkim vezama, nisu vezani za stranku koja ih postavlja na važna mjesta a ni nacionalnost im nije vrh prioriteta.Kao takve mogli bi mirne duše zamjeniti naše dudeke a obični ljudi ne bi ni primjetili da ovih prvih nema i da su počeli bolje živjeti..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.