Kandidat HDZ-a BiH za mostarskog gradonačelnika otvorio SUM TV – Jabuka.tv

Kandidat HDZ-a BiH za mostarskog gradonačelnika otvorio SUM TV

U okviru 43. obljetnice Sveučilišta u Mostaru svečano je otvorena sveučilišna televizija SUM TV.

Riječ je o suvremenom edukacijskom i produkcijskom akademskom središtu temeljenom na internet platformi. Projekt je inicijalno zamišljen kao prostor edukacije studenata, no SUM TV je imao značaj u odgovoru na pandemiju korona virusa, tako što su osnovnim i srednjim školama pomogli u produkciji sadržaja.

Imali smo važnu ulogu, očuvati obrazovni sustav. To je ujedno i jedna od sveučilišnih misija, kazao je Franjo Takač, voditelj SUM TV.

Presijecanjem vrpce televiziju su otvorili prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar, a ujedno i nositelj liste HDZ-a BiH na predstojećim lokalnim izborima u Gradu Mostaru.

Jedan od važnijih kotača u borbi protiv pandemije, pored zdravstva, bio je SUM TV, koji je svim učenicima omogućio nesmetano praćenje online nastave, naveo je dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar i dodao da se na taj način kod roditelja i djece prebrodila psihička komponenta covid bolesti.

Važno je da se proces obrazovanja, kao jedan od najvažnijih obrazovnih procesa, ne zaustavi za vrijeme pandemije. Pandemija će proći, ali obrazovanje ostaje. Zbog toga veliko hvala i čestitam, poručio je Kordić.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ponosan je što je Sveučilište dobilo svoju televiziju.

Niti jedno Sveučilište u regiji nema ovakve uvjete za praktični dio nastave. I to je jedan veliki iskorak! Naša županija je na neki način sudjelovala u pokretanju, ali ovakvim projektima svi moramo dati doprinos, dodao je Herceg.

Rektor Tomić kazao je kako je motiv za osnivanje ove televizije bio produkcija profesionalnih predavanja nastavnika.

Želimo jednoga dana u našem sveučilišnom internom sustavu SUMARUM objavljivati predavanja svih profesora za one studente koji nisu mogli nazočiti nastavi, naveo je Tomić.

Također je kazao kako se planiraju snimati i producirati emisije o životu Sveučilišta u Mostaru, ali i emisije o kulturi, znanosti, akademizmima. Jedan od ciljeva je da SUM TV s vremenom postane i trening centar nastavnicima i javnim osobama za bolje javne nastupe, govorne vještine i slično.

Voditelj SUM TV-a Franjo Takač je naglasio kako će biti uspostavljen “SUM TV sustav video razmjene” kroz koji će svim medijima biti ponuđene snimke događaja organiziranih na Sveučilištu u Mostaru u neobrađenoj i obrađenoj novinarskoj televizijskoj formi i to potpuno besplatno.

Sadržaj emitiramo na internetu, a to je naša prednost, jer se čitav svijet okreće modernim tehnologijama. U tom smislu smo i pioniri, jer smo jedini u regiji koji će napraviti trasu za druga Sveučilišta da utemelje svoje televizije, kazao je Takač.

Sveučilišna televizija će u suradnji s Večernim listom BiH i drugim zainteresiranim medijskim kućama realizirati online nastavu i praksu studenatima Sveučilišta u Mostaru. U tu svrhu pripremljen je poseban studijski prostor. Također će bit otvorna za sve druge studente Sveučilišta u Mostaru, kao i srednjoškolce u specijaliziranim radionicama, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


26 komentara

 • Dobro,može li im itko kazati ili objasniti značenje riječi””kontraproduktivno”?

  Ili to njihov intelekt nemože pojmiti

 • Nezna se više šta oni zatvaraju i otvaraju. Grad Mostar koji je bolje izgledao prije 25god odmah iza rata nego sada. Budali je jasno u kakvom je stanju grad. Ulice koje su izrovane, rupa na rupi i nemate metra zdrave ceste. Stavljaju neke kocke po trotoaru jer je na tome pljačka. Urbanizam leglo kriminala, doci ce sa Sicilije da uče od njih kako se kriminal radi.

 • Mislim da naša djeca i studenti , pa tako i profesori,učitelji se moraju pripremiti i prijeći na online nastavu u toku Božića ili nakon. Otvaranjem SUMTV to samo potrvrđuje što govorim, online nastava će nam postati svakodnevnica u toku nekoliko sljedećih mjeseci ,dok situacija,vlast ,medicinari ne nađu riješenje ovoj korona krizi

  • Aje ne prdi majke ti mile,eto ti znas koja je nastava najbolja za nasu djecu..
   Ne navrci vodu na svoj mlin..Skole nisu izvor zaraze,i djeci je mjesto u skoli,a ne pred laptopom prateci takozvanu online nastavu..

  • Obrazovana i uređena društva, a Grad to po definiciji jeste, stvari promatraju i probleme rješavaju uglavnom sustavno.
   Plemena uglavnom trebaju nekoga čovjeka pojedinca, vođu, poglavicu, polu-boga, kult i sl..
   Grad, u tom smislu, ne bira čovjeka, već čovjek odnosno više njih pojedinaca bira Grad.

  • Za narod i otadžbinu budimo, i svi jesmo i budimo i ostaćemo i rodoljubi i domoljubi, jer ko će koga ako neće svoj svoga?!
   Blagos(l)ovi i pomozi, oslobodi i pomiluj, jer i pogibosmo i neopstasmo. Kuku lele. Iziđimo zato u što većem broju i glasajmo se po savjesti, ZATO ŠTO SVOJE VOLIM, VOLIM NAJVIŠE!!!!!!!
   NEDAJMO DA NAM DUŠMANI PROKLETI POKVARE ZA KOJO SMO SE BORILI I RATOVALI JOŠ OD SEDMOG STOLJEĆA I ZAVJETOVALI NA ŠTO SE JESMO I PODOVEZALI SE. U OPSTANKU I LJUBAVI PREMA SVOJIMA I NAROD OD BOGA IZABRAN I PROBRAN SVETI I NEDOPUSTIMO DA TUĐI NAM UKRADE SREĆU NAKOJU IMAMO PRAVO KAO DIJECA BOŽIJA A TO ŠTO MI JEDNE DRUGE MALO MOŽDA KRADUCKAMO ZAJEBAVAMO I POTKRADAMO OPROSTIČE SVE BOG PO SVETIM HRVACKIM NAŠIM SVEČENICIMA KOI SMO SVI I ZA OBITELJ I DOMOVINU LIJEPU NAŠU I NAROD A PROTIV TRULOG SVIJETA KOI SE ODRIČE SVEGA A KO NE OPROSTI I NE BLAGOSLOVI TO KAO SVOJ SVOME ON JE I SOTONA I IZROD I KOMUNJARA I ANTIKRIST I PANDEMIJA. IĆE U PAKAO SVAKI. BABAROGA. AMEN I BOG

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.