Kandić odbacio optužbe za terorizam

Mirsad Kandić, koji je uhićen u BiH zbog sumnje da je umiješan u terorističke aktivnosti, izjasnio se pred sudom u Brooklynu kako nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Sud mu je odredio pritvor, a ako mu bude dokazana krivnja, on će se suočiti s doživotnom zatvorskom kaznom, bez mogućnosti pomilovanja.

Kandić je u utorak, 31. listopada, letom iz sarajevske zračne luke izručen SAD-u, gdje ga je dočekala optužnica od šest točaka, među kojima je ona koja se odnosi na pružanje materijalne potpore terorističkoj organizaciji ISIL.

Tereti ga se da je, nakon što je u prosincu 2013. godine otputovao u Tursku, gdje se povezao s pripadnicima ISIL-a, uz pomoć interneta pomagao islamističkoj organizaciji regrutirati nove članove. Iz Tužiteljstva SAD-a priopćeno je kako je Kandić s potencijalnim regrutima komunicirao preko više od stotinu računa na Twitteru. Izručenje Mirsada Kandića SAD-u izazvalo je brojne reakcije u BiH i zemljama regije.

Pročitajte i: Pogledajte ispitivanje šefa obavještajne službe ISIL-a

Podatak kako je Kandić bio šef obavještajne službe ISIL-a i kako se mjesecima skrivao u BiH, još jednom je ovu zemlju označio kao bazu terorista i mjesto gdje se teroristi mogu skrivati te osjećati sigurno, prenosi Večernji list BiH.

Prema dostupnim informacijama, Kandić je rođen na Kosovu 1981., a godinama je živio u SAD-u i imao je američku “zelenu kartu”.

Na popisu je osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa od 2014., a dvije godine poslije za njim je izdana međunarodna “crvena tjeralica”. Prema informacijama koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH najzaslužnija je za uhićenje toga terorista.

Koliko je to bila komplicirana operacija, ilustrirano je podatkom kako je Kandić imao desetak lažnih identiteta i osobnih dokumenata s kojima je nesmetano ulazio i boravio u državama poput Njemačke, Britanije i Turske, a tamošnje sigurnosne službe ga nisu uspjele otkriti.

U BiH je ušao s krivotvorenom ispravom na ime Ivan Popović, a po zemlji se kretao pod lažnim identitetom Edina Radončića. Pokušavao je zavarati trag pa su ga obavještajci nekoliko puta locirali, ali i gubili. Na kraju je ipak pronađen u unajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.