Kanabis bi ove godine mogao biti legaliziran u BiH

Različiti oblici karcinoma, depresija, AIDS, multipla skleroza – samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis. U mnogim zemljama svijeta kanabis je legaliziran u medicinske svrhe.

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi kanabisa, no u našoj zemlji, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni – ove lijekove nabavljaju ilegalno, piše Radiosarajevo.ba.

“Komora magistara farmacije FBiH u prošloj godini pokrenula je inicijativu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Magistri farmacije, odnosno farmaceuti u FBiH, predstavljaju najdostupnije zdravstvene radnike, stoga ne treba čuditi da je upravo ova komora pokrenula ovakvu vrstu inicijative“, objašnjava predsjednica Komore prim. mr. ph. Zahida Binakaj.

Inicijativa je upućena Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu za civilne poslove BiH, koje je, prema riječima sugovornice, formiralo tim stručnjaka iz raznih oblasti kako bi ova inicijativa bila razmotrena.

“Moramo priznati da smo ostali iznenađeni brzinom odgovora Ministarstva za civilne poslove BiH, čiji su stručnjaci dali zeleno svjetlo. Sljedeća instanca koja treba rješavati proces legalizacije kanabisa u BiH jeste Ministarstvo za sigurnost, tako što mora uskladiti zakonsku regulativu pa da u preparate koji spadaju u narkotike koji će se moći legalno kupovati uvrsti i kanabis“, govori za Radiosarajevo.ba predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

“Pritisak pacijenata s ovim bolestima, kao i javnosti dovoljno je visok da bi ovaj proces promjene zakona mogao trajati kraće nego što je uobičajeno”, dodaje ona.

Suština ove inicijative, kako objašnjava, jeste da se kanabis skine s tabele jedan, gdje je zabranjen za uporabu, i prebaci u tabelu gdje je dozvoljen za uporabu, ali u medicinske svrhe isključivo, gdje je opravdana njegova uporaba.

“Sve je sada na ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću i ekspertnom timu koji se treba formirati. Međutim, ako se ovim tempom nastavi rješavati ovaj problem, vjerujem da će mnogobrojni pacijenti još tijekom ove godine moći legalno, na recept, kupovati kanabis i preparate na bazi kanabisa u bh. ljekarnama“, mišljenja je Zahida Binakaj.

Podsjećamo, u Hrvatskoj je prošle godine odobrena uporaba kanabisa u medicinske svrhe, ali postoje točno određeni liječnici koji ga mogu propisati, kao i točno utvrđene doze, odnosno količine.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Tko je taj koji će legalizirati ovu drogu?Može, ali neka najprije s kanabisom opskrbu ćaću, mater, ženu djecu i ostalu radbinu. Pas mater!

  • Naravno da to treba legalizirati u svrhu pomoći ljudima sa teškim oboljenjima…Što su silni lijekovi,kemoterapije itd.Sigurno puno gore od kanabisa i pripravaka od istog..Neosporno je da je to puno manje štetno i trba ga odobriti što prije uz kontrolu struke i liječnika za određena oboljenja..Svugdje u svijetu i čitavoj EU-ji je to legalizovano na recept,pa nisu svi ludi i blesavi a mi pametni…

    • Zbog takvih kosto si ti nimalo nebi zalio da jedna ogromna kometa padne na nas planet jer buducnosti nema kakvi ste vi mladi nisi frajer frajerica ako ne pijes pusis ne drogiras se i ako nema dobar mob u svakog pohlepa iskrivljene vrijednosti a za sve to su krivi ameri i niko drugi i onda jos neko kaze da onaj pernar prica gluposti ne prica on gluposti on govori istinu sotona vec odavno vlada ovim svijetom

  • Je li nam uzor NJemačka,Švicarska,Belgija,Nizozemska,Slovenija,Danska itd. Je su li ove zemlje lude,je li njihovo Zdravstvo podržava drogu ili lijek,je li njihovo zdravstvo lošije od našeg ili obrnuto, pa su sve ove države ovo uvele i odobrile za teške vrste bolesti a ovdje čitamo komentare osoba koje samo znaju reći ,,ovo je droga,,..Droga žešća od ovoga su apaurini,morfij,kemoterapije,i stotine drugih lijekova koje pomažu u jednom a razaraju desetine drugih organa i štete…Struka na ovo treba dati odgovor a ne običan narod,ljudi…Treba pomoći najteže oboljelim pacijentima…Nije sigurno upitno hoće li se ovo odobriti,,,jer hoće sigurno,,nego puno veći problem će biti tko će imati monopol na uvoz ovih lijekova,preparata. jer je tu profit,zarada ogromna….

Komentiraj: