Kakvu tajnu krije Pinjuhov Turk kod Širokoga Brijega? – Jabuka.tv

Kakvu tajnu krije Pinjuhov Turk kod Širokoga Brijega?

Hrvatsko planinarsko društvo ”Čvrsnica” iz Širokoga Brijega objavilo je zanimljivu priču iz ovoga grada.

Naime, u selu Čerigaj nalazi se brdo Pinjuhov Turk koji krije tajnovitu priču iz davnih vremena.

Na tom su se lokalitetu, prema predaji, vodile borbe u tursko doba, a navodno su na tom mjestu od osmanske ruke poginuli muškarci iz cetinskog kraja za kojima je poslana potraga i koji su pronađeni i ubijeni na području današnjega Širokoga Brijega.

Priču s Facebook stranice HPD Čvrsnica prenosimo u cijelosti:

U jednoj neobaveznoj priči neki dan uđe mi u uho pojam Pinjuhov Turk, traženje, informiranja i ta neobavezna priča me potakne da se bacim istraživanje naše šire okolice. Jer uz prelijepu prirodu brda, šume, rijeku, stijene, speleo objekte… naš kraj nudi i dosta povijesnih lokaliteta. Svi znamo za Čerigaj, selo koje se nalazi par kilometara na jugozapad od grada. Ostaci i dokazi prvog dolaska fratara, kuća iz 1753. koja je bila mjesto mnogih mijena, tajnih i javnih sastanaka, i novija 1844. godine, utočištu i planiranju gradnje samostana na Brijegu.

Najstarija kapela kao i oltar. Ali to se manje više zna, ovoga puta nas je zanimalo još nešto malo mističnije. Brdo Magovnik 535m, nalazi se iznad Čerigaja, kota sa koje se vidi ”sve” na sve strane svijeta. Ilirska a moguće i rimska utvrda, s mističnim grobovima, malo ili nikako istražena, zagrebano po prašini možda. Po svemu bi se dalo zaključiti da krije puno, puno tajni. Sada postoji veliki grob u koji se može i ući, po tumačenju od nekih lokalnih ljudi, ali postoji priča da su ostaci kostiju nekada negdje vještačeni i da su rezultati zapanjili (veličinom i nekim spoznajama), ali se prestalo istraživati, priča, ali postoji.

Kasnije je napravljena zavjetna kapelica novijeg doba. S južnih obronaka Magovnika puca pogled na Badnjače i brdo Pinjuhov Turk, mjesto radi kojeg smo došli. Spustivši se sa Magovnika kojeg ostavljamo da i dalje stražari došli smo na predio Badnjače do starog groblja Biloševica. Vidi se odmah da je i to mjesto posebno, dosta grobova, neki ukrašeni, neki imaju motive. Neki bogatiji, neki manji, neki veći par ogromnih stećaka. Po nekim zapisima grobovi datiraju čak iz 14. stoljeća i sigurno je uz Magovnik još jedna zanimljiva priča arheolozima i povjesničarima.

Ali mi idemo dalje, vodeći se onom pričom s početka mi smo išli naći više malih grobova na brdu koje se naziva Pinjuhov Turk, priča naime kaže da se na tom području odvijalo par borbi u tursko doba. Kao neke ”glavešine” na prostoru cetinske krajine su željele iskoristiti ”pravo prve bračne noći”, to se ekipi nije svidjelo te su ih ”sredili” i pobjegli na ovo područje. Ali ti neki su bili važni, pa se za ovima poslala potraga pa je ovo područje podno Magovnika bilo poprište par borbi i lako se mogu pronaći dokazi ako se zagrebe po površini.

Veliki prostor, u dolini su livade, a uzvisina je prekrivena hrastom (cerom) dosta zaraslo, na vrhu velike škrape, rupe, ali dosta brzo smo naišli na kamene spomenike, a kada smo ušli nešto dublje i na skup više njih. Na nekim većima se vide i ornamenti. Naša misija ispunjena, zadovoljni smo, fotografirali smo. Potvrdili smo manje više sve priče koje smo čuli, a toplo se nadamo da će i vama ovo sve biti zanimljivo, a da ne govorimo nekome tko se baš ovime bavi, da proba još malo više zagrebati ispod površine. Područje je i više nego zanimljivo i nama laicima.

U jednoj neobaveznoj priči neki dan uđe mi u uho pojam „Pinjuhov Turk“, traženje, informiranja i ta neobavezna priča me…

Objavljuje HPD “Čvrsnica”Utorak, 8. prosinca 2020.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.