Kakve sve bespotrebne namete plaćamo prilikom registracije vozila?

Mnogim vozačima ”najstresniji” je mjesec onaj u kojem moraju platiti registraciju vozila.

Cijena registracije u BiH ovisi o velikom broju čimbenika, od police osiguranja koja je najviša stavka do tehničkog pregleda i raznih naknada i državnih nameta.

Na cijenu, između ostaloga, utječe godište vozila, snaga motora, vrsta goriva, županije u kojoj se registrira i slično. Troškovi se razlikuju ovisno o vrsti i svrsi registracije s obzirom da je primjerice registracija teretnih vozila skuplja.

I onda dolazimo do onih silnih uplatnica. Ovo sve plaćate ako automobil registrirate u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Direkciji cesta Federacije BiH morate platiti 24 KM (fizičke osobe) za stavku Doprinos za ceste 40%.

Na račun Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke također za doprinos za ceste morat ćete uplatiti 36 KM. Još jedna od brojnih nameta je i vodoprivredna naknada od 20 KM koju uplaćujete na depozitni račun ŽZH.

Za naknadu za okoliš (fizičke osobe) Fondu za zaštitu okoliša FBiH morat ćete izdvojiti 15 KM. Direkciji cesta FBiH morate uplatiti još 8 KM za službu pomoći i informacije na cestama. Plaćanjem ove stavke imate pravo jednom godišnje besplatnu asistenciju službi pomoći na cestama.

Uplatnicama nema kraja. U JRT Trezor BiH morate uplatiti 5 KM za famoznu stiker naljepnicu. Ako je nemate, policija vam može napisati prekršajni nalog u iznosu od 100 KM.

Nelogičnosti još nema kraja. Ako vam je automobil mlađi od 10 godina, morate na depozitni račun ŽZH uplatiti 20 KM i uplatnicu odnijeti u Poreznu upravu FBiH koja vam izda još jedan papir kojeg, zajedno s ostalom dokumentacijom, predate u nadležni MUP.

Toliko priče svake godine da nam je vozni park jedan od najstarijih u Europi, ali vlast i dalje dodatno oporezuje vlasnike vozila mlađih od deset godina.

Kada zbrojimo ove (bespotrebne) namete, dolazimo do iznosa od 108 KM koje uplatimo u proračune na tri razine vlasti. Ako tomu dodamo i 20 KM poreza na imovinu motornih vozila u slučaju da vozite auto mlađe od 10 godina, iznos raste do 128 KM. Dodajmo i to da ćete za svaku uplatnicu platiti 2 KM provizije.

(www.jabuka.tv)

27 komentara

 • Napisite tekst koliko drzava uzme od BRUTO plaće(racunam placu bez koverte) i nadodat tome jos 17% PDV-a prilikom kupovine…

  Drzava uzem cca 50% plaće!!!!
  Svaki mjesec!!!!

 • Kad covjek malo napravi racunicu koliko u zupaniji ima automobila i koliko se po automobilu uplati za zupanijske ceste netko sa strane bi pomislio da imamo najbolje ceste na svijetu.
  Kad ono, rupa na rupi, kvaliteta ceste 0, s najboljim gumama na svijetu ne smijes u krivinu s 50 na sat jer ces zavrsit pokraj ceste.
  Svaki saht je ili 5cm iznad razine asfalta ili 5cm ispod, tako da se mozes pozdravit s amortizerima i svim ostalim dijelovima oko kotaca.
  Slag na kraju, ljudi koji imaju noviji auto placaju skuplje, to samo najveci genijalci mogu smisliti.

 • Pa sta je s onom rupom kraj male skole, lezeci policajac i rupa do njeg, nesto radili pa nisu zavrsili ili… 😂, ima li itko zdrav u putevima i cestama…

  • Pa rupa na sred mosta neobilježena, ona u tzv Rorinoj strani kida, kroz Puringaj 100 lezecih policajaca, prema starom MUP-u ne moze se proci, kao dvosmjerna je ulica ali mogu se realno razmijeniti manja vozila, cim dostavno naidje, kaos

 • U normalnim zemljama novo auto 5 god nema tehnickog prwgleda. U Bih prwgleda novo auto kao da mu je 30 god. Prave nas budale .i uzimaju mani tj otimaju izdzepa svakog covjeka.

 • I što je najgore osiguravajuće kuće nam diktiraju ograničenja, ne smiješ nigdje preko 50, jer pređeš li tu granicu i za minimalan udes nema odštete. Badava su nam ta osiguranja kad ih rijetki mogu naplatiti! A o ostalim nametima uz ovakve ceste ne treba ni komentirati!

 • Nisu problem novci koje plaćamo. Realno oni su puno manji nego u drugim državama pa čak i županijama. Problem je ono što za njoh dobijemo a to je NIŠTA. A ona naknada za vozila mlađa od 10 godina je čista pljačka. Ja sam davno, prije 20 godina plaćao 50 KM za auto mlađe od 5 godina. Nisam mogao doći sebi kad su mi rekli. Sjetite se toga svaki put ksd pođete na izbore.

 • Nemogu vjerovat da stariji od 65 GOD dobiju vozačku na samo 3 GOD ne mogu vjerovat to nema ni u jednoj evropskoj državi sramota koda smo u kamenom doba

 • Malo odbijaju na putovima đipovi terenci auto košta 100.000 tisuća on gleda u 100 maraka plus svaka kuča 2-3 pa čak i četiri auta ima se može se voze đipove ko tenkove od 10 tona razvališe asfalt.treba smanjiti čovjeku koji je došao sa starim skromnim autom sa malom kubikažom a ne vozi bnw audi mercedes ferari porte đipove luksuz ja bi im digao +1000 maraka na luksuz

 • Ovo s..nje sa stikerima je čista glupost: zamišljeno je da stiker očitava policija sa elektronskim čitačem sve podatke o automobilu. A molim lijepo, je li itko vidio taj tajanstveni uređaj? ovako ti mogu naplatiti 100 KM ako ga nemaš, a ti možeš reći plavcu “De ga očitaj!”. Čime? naočalama?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.