Kakve promjene za putnike donosi ulazak RH u Schengen?

Kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima Republike Hrvatske ukidaju se 1. siječnja, a u zračnim lukama od 26. ožujka iduće godine.

Gužve odlaze u povijest. Bit će zanimljivo putnicima koji će već za blagdane dolaziti u Hrvatsku, odnosno ići će dalje prema istoku, ovdje na Bregani će još biti granična kontrola, a kad se budu vraćali više te kontrole neće biti, rekao Milan Kreš, voditelj smjene na GP-u Bregana.

Kreš je rekao da će ostati najmanje dvije trake na ulazu i izlazu za putnički promet te trake za teretni promet, koje su već sada odvojene, piše HRT.

Ulaz i izlaz bit će odvojeni čunjevima, a putnici će biti usmjereni prema tim trakama.

Kad dođu do mjesta gdje se sada obavlja granična kontrola, policajca neće biti u kućici. Kućice u prvom momentu ostaju, rampe će biti dignute i moći će se slobodno prolaziti, rekao je Kreš.

Kontrola će se provoditi samo za ulaske iz trećih zemalja.

Na Bregani neće biti granične kontrole, ali to ne znači da uopće neće biti kontrole. Kontrolu će vršiti i mobilna granična policija i policijski službenici koji će biti u kompenzacijskim mjerama koji će vršiti kontrolu na prilaznim putevima prema granici, na benzinskim pumpama, tamo gdje postoji mogućnost da migranti prolaze, objasnio je.

Predviđeno je da se u kopnenom dijelu ukinu 73 granične kontrole, a na moru 12.

Kakve će promjene za putnike donijeti ulazak u Schengen?

Dok se granični prijelazi prema Sloveniji i Mađarskoj ukidaju, oni prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji postaju vanjski šengenski prijelazi. Kakve će to promjene donijeti za putnike, istražile su naše ekipe iz Dubrovnika i Metkovića.

Na graničnom prijelazu Nova Sela danas nema gužvi, pa granične kontrole traju samo nekoliko minuta. Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor na tom najfrekventnijem graničnom prijelazu ništa se bitno neće promijeniti, jer ovdje su se za prijevoz robe i putnika i dosad provodile šengenske kontrole.

Putnici koje smo danas ovdje zatekli već su se na takve kontrole naviknuli. Europi bez granica posebno se vesele oni koji putuju prema drugim zemljama EU-a.

Kad idemo, ne moramo nigdje više kontrolu imati. Podržavam u svakom slučaju, kaže Neđad iz Mostara.

Ma bit će dobro, bit ćemo bliže Europi, kaže Jure iz Čitluka.

Ne može ništa tu biti loše. Postoji razlog zašto postoji Schengen, kaže Amer iz Mostara.

Vanjska šengenska granica postaje i granični prijelaz Karasovići.

Neće doći do znatnijih promjena s obzirom na to da Hrvatska već kao članica Europske unije provodi sustavne granične kontrole nad državljanima trećih zemalja, kaže Dragan Sršen, voditelj službe za granicu PU DNŽ-a.

Eventualne promjene trebalo bi donijeti uvođenje dvaju novih sustava sredinom iduće godine.

To su Entry exit sustav i ETIAS sustav. To su dva sustava koja će omogućiti obavljanje graničnih procedura na ubrzan način, znači procedura uzimanja biometrijskih podataka za državljane trećih zemalja i prethodne najave putovanja što se odnosi na državljane trećih zemalja, objasnio je Sršen.

Schengen bi mogao značiti i više turista. Bit će lakše putovati, ali i trošiti.

Za mene kao Talijana bilo je jako teško kad je lira išla na euro. I sad je ista situacija, malo je teška, ali za budućnost sto posto je bolje, poručuje Marco iz Italije.

Sve će se vidjeti već s prvim danom nove godine kada će Hrvatska biti potpuno implementirana u Europsku uniju.

(www.jabuak.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.