Kakva je kvaliteta zraka u Mostaru?

Puštanjem u rad postaje za mjerenje kvalitete zraka u Mostaru u potpunosti je uspostavljena federalna mreža postaja za mjerenje kvalitete zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Zahvaljujući tome, Mostarci će imati priliku saznati kakav zrak udišu. Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, bez vjetra i uz maglu koja se ne viđa često u Mostaru, doprinjeli su lošoj slici kada je riječ o aerozagađenje u Mostaru.

Mostar se do sada nije spominjao među gradovima koji imaju zagađen zrak u zimskom razdoblju. Razlog mogu biti povoljne klimatološke prilike, ali i činjenica da službena mjerenja do sada nisu vršena. Oprema za mjerenje zagađenja prije desetak dana je instalirana i puštena u rad.

Oprema unutra zadovoljava sve standarde EU i naše standarde i dolje će se sada pratiti koncentracije sumpor dioksida, azotnih oksida, ugljičnog monoksida, prizemnog ozona i lebdećih odnosno suspendiranih lebdećih čestica PM2 u gradu Mostaru, izjavio je za BHRT Enis Omeričić iz odjela za kvalitetu zraka FHMZ-a.

Upravo su PM2,5 čestice detektirane u zraku koji udišu Mostarci u većem broju od dozvoljenog od strane aplikacije IQ air proteklih dvadesetak dana. Riječ je o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva i sadrže teške metale. Da su primjećena očitanja opasnih supstanci potvrdili su i u Hidrometeorološkom zavodu.

S tim da ta zagađenja ne dosežu one razine kakve imamo u kotlinama sjevernog dijela naše zemlje i ne traju toliko dugo, kazao je Omerčić.

Iz Doma zdravlja Stari grad Mostar kažu kako u zadnja dva mjeseca imaju povećan broj djece s respiratornim poteškoćama koje sporo prolaze.

Imamo dosta djece s upalama pluća, s bronhitisima koji su dugo na terapiji, dolaze nam stalno ponovno, treapija je produžena, dodatno zaista utječe na oporavak i ponavljanje infekcije pogotovo kod djece koja boluju od astme gdje samo aero zagađenje pogoršava astmu, rekla je za BHRT šefica Službe za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Stari grad Elvisa Hadžić.

Djeca dva puta brže dišu od odraslih tako da djeca duplo više, gledajući tjelesnu masu, unesu tih zagađenja, objašnjava pulmolog Edo Selimić.

Građani Mostara nemaju puno dilema kada je kvaliteta zraka u pitanju. Reljefno gledano, u Hercegovini postoji prirodno provjetravanje, pa je samim tim zrak dosta čištiji, ističe meteorolog Zoran Zadro.

Pojavom uobičajene mostarske bure i zrak bi se trebao poboljšati u narednom razdoblju.

Zrak u Mostaru je nezdrav

(www.jabuka.tv | Foto: Sabina Buzaljko/BHRT
)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.