Kako znati kontroliraju li emocije vašu prehranu?

Možda ste se zapitali zašto volite grickati kasno navečer ili kad vam je postalo teško riješiti se dodatnih četiri kilograma. Pa ne brinite, niste jedini. Zapravo, emotivno prejedanje je poprilično često stanje.

Mnogi ljudi se okreću hrani kada ne znaju kako se nositi s negativnim emocijama. Ponekad jedemo iz dosade, kada uopće nismo gladni. Poslije stresnog dana nam savršeno odgovara uživanje u sladoledu ili velikom čipsu. Iako je s vremena na vrijeme uredu prepustiti se hrani i u njoj tražiti utjehu, ako nam ovo postane navika definitivno imamo problem, piše Body.ba.

Pa kako znati patite li od emotivnog presjedanja? Postavite si ova pitanja:

  • Jedete čak i nakon što ste se zasitili?
  • Jedete kako biste se utješili?
  • Jedete kako biste zaboravili na bolne emocije?
  • Jedete sami u čudno vrijeme i na čudnim mjestima?
  • Jedete dok radite nešto drugo?
  • Gubite kontrolu kada je određena hrana u pitanju?
  • Smatrate hranu nagradom za nešto?
  • Uvijek mislite kako morate pojesti sve što je pripremljeno?

Ako ste na više od dva pitanja odgovorili potvrdno, možda se iza vaše svakodnevne ishrane krije nešto čega niste ni svjesni. Prije svega, važno je da shvatite i prihvatite ako imate problem. Nakon toga je vrijeme da identificirate u kojim situacijama ste najslabiji, te da pronađete novi način da se nosite s emocijama.

Usporite i slušajte svoje tijelo tijekom obroka i grickanja. Odvojite minutu da analizirate svoje emocije. Zapišite ih, jer vam ovo može biti izuzetno korisno. Jedite zajedno s drugim ljudima na mjestima koja su napravljena za jedenje, umjesto da čitav dan ležite na kauču.

Razmislite o svemu što unosite u tijelo. Kakve nutrijente ćete dobiti, odakle vaša hrana dolazi, kakav je okus?

Sklonite sve što vas ometa dok jedete, poput telefona i televizije i fokusirajte se na čitavo iskustvo jedenja, piše Body.ba.

Umjerenost je ključna. Gradite male navike kako biste izgradili najbolju verziju sebe.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.