Kako zaštititi ljubimce od pirotehnike?

Uz sve divne aktivnosti koje ovo doba godine donosi poput obiteljskih druženja, dekoriranja doma, odmaranja i kuhanja finih recepata postoji, nažalost i ona druga strana priče.

Dok se jedni zabavljaju na gradskim ulicama do kasno u noć uz petarde i vatromet, kućni ljubimci u domovima proživljavaju pravu noćnu moru, piše Journal.

Blagdanska sezona

Petarde i ostala pirotehnička sredstva u vrijeme blagdana nelagodu izazivaju i kod ljudi. Životinje od straha mogu doživjeti brojne posljedice poput srčanog udara, povlačenja u kuteve i odbijanja izlaska iz kuće.

Kako im olakšati da prežive blagdansku sezonu uz što manje stresa, pročitajte u nastavku.

Nažalost, svake godine u vrijeme praznika svjedočimo naslovima koji prikazuju drugu stranu realnosti božićnih blagdana. Petarde i vatromet proizvode veliku buku, pa bez obzira na to nalazite li se na otvorenom ili u stanu, životinje doživljavaju šokove i razvijaju strahove koji mogu ostaviti i trajnije posljedice.

Vlasnici pasa i mačaka dobro znaju scenarij koji se ponavlja iz godine u godinu. Ljubimci od pucnjave bježe po stanu, skrivaju se pod krevete, tresu se, cvile i čini se kako nema pomoći dok buka ne stane.

Prema statistikama godišnje od srčanog udara izazvanog eksplozijama ugine više od 5000 kućnih ljubimaca. Ipak čini se kako se stvari mijenjaju. Sve je više gradova koji se priključuju inicijativi da doček nove godine proslave bez vatrometa, a popisu se ipak priključio i Zagreb.

Prijatelji životinja, ali i policija apeliraju na djecu i roditelje da blagdane slave bez pucnjave jer to itekako može imati grozne posljedice.

Nije isto za sve

Strah od pucnjave petardi ne djeluje isto na sve životinje. Neki se ljubimci ne plaše posebno, dok drugi proživljavaju prave napadaje panike u nemoći od glasne buke.

Znakove stresa lako ćete prepoznati, a osim onih očitih postoje i oni ne tako očiti poput besciljnog hodanja, dahtanja i povećanog slinjenja.

Netipična ponašanja uključuju i odbijanje odlaska u šetnju, smanjenje apetita, skrivanja ispod kreveta ili opću zbunjenost. Na neka ponašanja jednostavno ne možete previše utjecati, ali im možete olakšati.

Dom ispunite glazbom, mazite ih, kupite im igračke koje ispuštaju zvukove. Odlična metoda distrakcije su i crtići, koji su ljubimcima posebno zanimljivi, kako bi im odvratili misli od buke na ulicama.

Prije nekoliko godina, petarde i pucnjava u blagdanskim danima, inspirirali su Društvo za zaštitu životinja s Filipina ‘Philippine Animal Welfare Society (PAWS)’ na zanimljivo rješenje koje će psima i mačkama olakšati stres.

Trik za smirivanje

Naime, na svojim društvenim mrežama podijelili su odličan trik kako umiriti kućnog ljubimca. Početna ideja bila je improvizacija s tkaninom koja se veže na poseban način te smanjuje osjećaj tjeskobe, panike i nagona za bježanjem.

Bez obzira na to koliko dobra izolacija na vratima i prozorima bila, buka koju petarde proizvode gotovo je nemoguće ne čuti u stanu.

No, ipak postoje tehnike kojima ju možete ublažiti. Postoje posebni jastuci koji se postavljaju ispod prozora i vrata gdje potencijalno ulazi hladnoća i zrak, a time i zvuk s ulica.

Zatvaranje roleta također će poslužiti kao svojevrstan vakuum i zaštita. Svom ljubimcu napravite oazu mira u najdaljem kutu prostorije.

Smjestite im jastuk daleko od prozora kako bi se barem donekle osjećali sigurnim dok vas nema u blizini. Za vrijeme najglasnije buke, budite uz mezimca i prigrlite ga ispod dekice kako bi mu misli odvratili od uznemirujuće pucnjave i bljeskova vatrometa.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.