Kako zaštititi krizanteme tijekom listopada?

Naša kultura življenja poznaje krizantemu kao cvijeće za ukrašavanje grobova za blagdan Svih Svetih. U Japanu krizantema predstavlja nacionalni cvijet, a u Kini simbol dugog života. U svjetskim razmjerima zauzima prvo mjestu u uzgoju rezanog cvijeća, ispred ruža i gerbera.

Kako ovih dana dobivamo veliki broj upita hercegovačkih proizvođača krizantema vezanih za zaštitu krizantema od bolesti i štetnika, dajemo nekoliko osnovnih napomena koje se odnose na zaštitu krizanteme tijekom mjeseca listopada:

Tijekom uzgoja, krizantema je podložna napadu većeg broja štetnika i uzročnika bolesti. Od štetnika najčešće se javljaju lisne uši, grinje, trips i različite gusjenice koji se suzbijaju primjenom odgovarajućih kemijskih pripravaka, najčešće sistemičnog djelovanja (različiti insekticidi i akaricidi) (Boxer, Actara, Karate zeon, Tepeki ili s druge strane Vertimec, Demitan)

Od uzročnika bolesti najveći problem predstavlja bijela hrđa (Puccinia horiana). Bolest je posebno opasna tijekom ljetnih mjeseci kada može potpuno uništiti nasade krizantema. Simptomi bolesti najuočljiviji su na listu. U početku razvoja uzročnika bolesti, na gornjoj strani lista, uočavaju se mala ispupčenja koja kasnije poprimaju oblik svjetlozelenih pjega. Na istom mjestu na naličju lista formiraju se bradavičaste izrasline. Napadnuti se list kovrča i deformira. Pri jačoj zarazi, listovi otpadaju. Cvjetovi zaraženih biljaka su sitniji.

Bolest se teško suzbija, pa sa zaštitom treba početi vrlo rano. Zaštita se provodi kemijskim pripravcima uz temeljito prskanje biljke. Vrlo dobru učinkovitost, protiv ove bolesti pokazali su kemijski pripravci: Cabrio top, Amistar extra, Quadris i Globztar, piše portal Jabuka.tv.

Tijekom listopada mjeseca, kada vrijeme zahladi, temperature su nešto niže, i vrlo često je sve to popraćeno kišom, i upravo su to uvjeti za razvoj sive plijesni ili truleži krizanteme koja je ujedno ekonomski najvažnija bolest. Iako bolest napada list,stabljiku, cvjetni pup i cvat krizanteme , na ovu bolest najosjetljiviji su latice cvijeta krizanteme. Početno znakovi napada uočavaju se u obliku sitnih vodenastih pjega na laticama koje se brzo povećavaju što uvjetuje odumiranje i opadanje latica. Kako bi se smanjio napad sive plijesni treba izbjegavati vlaženje cvijeta jer svako zadržavanje vlage na cvijetu dulje od 4 sata ubrzava razvoj bolesti. Za suzbijanje sive plijesni danas se najviše koriste fungicidi tipa, Switch i Teldor

Proizvođačima krizanteme skrenuo bi pozornost i na dvije pjegavosti (crna i smeđa). Ove se bolesti prepoznaje po promjenama na starijem lišću. S rubova lišća se razvijaju okruglaste, tamnije pjege promjera do 1 cm. Brzo se prošire, međusobno se spajaju i mogu oštetiti više od 50% površine lista, pa tada uzrokuju lisnu palež. Uzročnik crne pjegavosti izlučuje i tzv. alternarija toksin, pa tkivo lišća uz pjege požuti. Unutar takvih pjega se vide tamniji koncentrični krugovi, po čemu je ova bolest dobila ime Za suzbijanje ovih pjegavosti koriste se pripravci: Star 80 WP, Quadris i Globztar.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.